Heidl György blogja

"A filozófia a szépségnél végződik, a teológia a szépséggel kezdődik."

Nyílt levél a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnökéhez

Dr. Szikora József elnök részére

Tisztelt Elnök Úr!

Az Ön aláírásával hitelesítve szeptember 24-én megjelent egy közlemény a MAKÚSZ nevében, amelyben Önök elutasítják az egyik hittankönyvvel kapcsolatban a homofóbia vádját. (http://www.magyarkurir.hu/hirek/makusz-kozlemenye-homofob-hittankonyvvel-kapcsolatban)

Engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét a közlemény pontatlan tartalmára és bántó stílusára!

Tartalmi szempontból a szöveg szerzője helyesen állapítja meg, hogy a kérdéses 4. osztályos hittankönyv “nem tör pálcát a homoszexuális ember felett, de bűnnek mondja a cselekedetet.” Ennek igazolására azonban kizárólag Lev 20,13 verset idézi: “Ez összhangban áll a Szentírásnak a kinyilatkoztatásra alapozott tanításával, illetve a zsidó és a keresztény hagyománnyal. ‘Ha valaki férfival hál együtt úgy, ahogy asszonnyal szoktak együtt hálni, ez utálatosság, amelyben mindketten részesek, ezért meg kell halniuk, vérük visszahull rájuk’ – írja az Ószövetség. (Leviták könyve 20,13)”

Tisztelt Elnök Úr! A “Szentírásnak a Kinyilatkoztatásra alapozott tanítása” tautológia. Helyesebb lett volna a katolikus egyháznak a Kinyilatkoztatásra alapozott tanításáról beszélni, még ha teológiailag képzett olvasók esetleg tudják is, hogy a Kinyilatkoztatás fogalma katolikus felfogás szerint szélesebb a Szentírásénál.

Az idézett szentírási versből ráadásul a katolikus egyház vonatkozó tanítását nem ismerők azt a következtetést vonhatják le, hogy a “halálos bűn” az a bűn, amely halálbüntetést érdemel. Ez teljesen téves értelmezés, a Katolikus Egyház nem ezt tanítja. Engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét ezzel kapcsolatos írásomra: https://heidlgyorgy.wordpress.com/2013/09/15/halalos-bun-e-a-homoszexualitas/

Végezetül a közlemény sértődött hangneme és bántóan ironikus stílusa, az idézett szentírási vers méltatlan értelmezése az “utálatosság” szó áthelyezésével az aktuális vita kontextusába, a pökhendinek tűnő felszólítás az okosság erényének gyakorlására, nos, mindez nem méltó annak a Jézusnak a tanítványaihoz, aki először egy rablógyilkos előtt nyitotta meg a Paradicsom kapuját, aki házasságtörőkkel beszélgetett, és aki nyilvánosan megengedte egy megvetett, prostituált nőnek, hogy a hajával törölje le a lábát, noha tudta, hogy ezzel megbotránkoztatja nemcsak ellenségeit, de barátait is.

Ezért, bár nem vagyok újságíró, nem vagyok a MAKÚSZ tagja, de katolikusként arra kérem, haladéktalanul vonja vissza ezt a közleményt, és a Szövetség adjon ki egy újat, amely tartalmában a katolikus egyház tanítását követi, stílusában pedig nélkülöz minden bántó élt.

Tisztelettel köszönti:

Heidl György

Reklámok

21 comments on “Nyílt levél a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnökéhez

1. David Vincent
    szeptember 28, 2013

Köszönöm, a bejegyzéssel egyetértek.

2. Sallai Gábor
    szeptember 28, 2013

Én is teljesen egyetértek a bejegyzéssel.

És még valami Heidl György blogjáról általában: a tiszta hit és a tiszta értelem e kettőse nagy ritkaság, sajnos még katolikus körökben is. Öröm, hogy az ember azért még sincs teljesen egyedül. Köszönöm.

3. BA
    szeptember 28, 2013

Örömmel láttam a levelet; nagyon örülök ennek a kiállásnak. Kíváncsian várom a reakciókat. Én is köszönöm.

4. d
    szeptember 28, 2013

Nem is értem mi ez a “magabiztosság” a MAKÚSZ részéről. No, persze mi várható attól, akinek ilyen “világos” céljai vannak:
    “A szövetség célja, hogy a tömegtájékoztatásban, az irodalomban és a közszereplés során a keresztény világnézet, hit és erkölcs alapján tagjai révén az igazság igényének megfelelően történjék a tájékoztatás a környezetről, hazánk életéről és a világ dolgairól.”
    Most teljesen egyetértek Veled (a hittanos írásod még kóstolgatom), minden hasonló ügyet szóvá kellene tenni, hátha elkezdenének a dolgok jóra változni, bár a hajó halad.

5. Fluctuat Non Mergitur
    szeptember 29, 2013

Nekem is tetszik a bejegyzés tartalma, de nem tetszik a benne kifejeződő hucpah (חֻצְפָּה). Végül is, igen, HGy kiváló tudós, de legfeljebb véleménye lehet, míg Szikorának van egy státusza. A magánember mondjon véleményt, de ne legyen arrogáns. Egyébként Szikora levele egyáltalán nem olyan súlyos tekintve a könyvet ért alaptalanul goromba támadások özönét. A kevesebb több lenne.

szeptember 29, 2013

Úgy látom, ez a komment fluctuat et mergitur (“inog-binog, majd elsüllyed”).

szeptember 30, 2013

Jelzem, hogy Fluctuat úr (hölgy?) legutóbbi hozzászólását töröltem, további hozzászólásait letiltottam. Kérem, ne zaklasson tovább!

6. Sallai Gábor
    szeptember 29, 2013

Ha keresztények vagyunk, akkor gondolatainkban, szavainkban, cselekedeteinkben nem ahhoz igazodunk, amit a másik ember gondol, mond vagy cselekszik, hanem ahhoz, amit Krisztus gondolt, mondott és cselekedett.

szeptember 29, 2013

Köszönöm David Vincentnek, Sallai Gábornak, BA-nak és D-nek a hozzászólásokat! Erőt adnak az önmérséklethez, hogy ne bocsátkozzam fölösleges vitákba és magyarázkodásokba!

7. BA
    szeptember 29, 2013

Engem sokkal jobban zavar, ha a MAKÚSZ tesz egy ilyen arrogáns, “krisztusiatlan” nyilatkozatot – valamiképp minket, katolikusokat képviselve azzal -, mint az, hogy pl. az index közöl egy-két arrogáns hangvételű, szenzációhajhász cikket az ügyről, amelynek a lényegét egyébként nem is érti. Erre szerintem a megfelelő keresztény válasz (már ha egyáltalán bele kell folyni a párbeszédbe) megpróbálni türelemmel és szeretettel elmagyarázni a kifogásolt mondat és a mögöttes tanítás lényegét.
    Ideális esetben persze az egész (talán) megelőzhető lett volna, ha a tankönyv írói szerencsésebben fogalmaznak, és kevésbé sommásan igyekeztek volna magyarázni az Egyház tanítását. (El tudom képzelni ugyanakkor, hogy a kiragadott mondat eredeti kontextusában kevésbé hat szerencsétlenül.)

8. BA
    szeptember 29, 2013

[az előzőt “fluctuat non mergitur” utolsó kommentjére válaszul szántam, csak nem oda sikerült]

9. Anettka van de Mért
    október 1, 2013

a fentiekhez (nem katolikusként) hozzászólva én úgy gondolom, hogy akinek státusa van, mint pl. a fent említett úrnak, az sokkal óvatosabban kell fogalmazzon, mint az átlagember, pontosan azért, mert azonosítani fogják a véleményét azzal az üggyel, amit képvisel.

• David Vincent
      október 2, 2013

Nem tudom, hogy pontosan milyen státuszuk is van. Szerintem ez egy társadalmi szervezet, nyilván erős egyházi kapcsolattal. Hivatalos nyilatkozatokat az MKPK (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia) sajtóirodája szokott tenni.

10. vica57
    október 1, 2013

Köszönöm én is ezt az írást, bár semmilyen módon nem vagyok érintett.
    De jólesik tapasztalni, hogy valóban vannak hiteles emberek.
    (elnézést, ha ostobán fogalmaztam)

11. David Vincent
    október 2, 2013

‘Mielőtt a nyílt levelet kiposztoltam, elküldtem a MAKÚSZ-nak. Még nem kaptam választ.’

Jó eséllyel nem is lesz válasz.

12. David Vincent
    október 2, 2013

Pár technikai megjegyzés: néha jó lenne a hozzászólásokat időrendben látni. Az is zavaró, hogy a ‘reply to this comment’ fül egy idő után már nem jelenik meg. Ha ilyen hozzászólásra akarok válaszolni, akkor azt csak a kommentek végén tehetem.
    Máshol (pl. mandiner) nincs a hozzászólásoknak hierarchiája, viszont mindig feltüntetik, hogy ki válaszolt az adott kommentre, ami nagyban megkönnyíti akár hosszú viták követését is.

Persze tudom, hogy a fentiek jó eséllyel nem a blog gazdájának választásán múlnak.

október 2, 2013

Tudom, köszönöm, próbáltam is beállítani, de ez nem működik jól a wordpress-ben. Egyedül a hozzászólások csoportosítását tudom megváltoztatni. Ez most hármas szintig érvényes, azután nem ad lehetőséget válaszra. Korábban több volt, de akkor túl keskeny oszlopokat kínált fel. Átállítom négyesre, próbáljuk meg.

• David Vincent
        október 3, 2013

Köszönöm!

13. X.Y.
    október 10, 2013

Lehet, hogy a Szeged-csanádi Egyházmegye is Szikora Józsefet kérte fel sajtóközleménye megfogalmazására, vagy legalábbis valaki olyat, aki hasonló szellemben tud sziporkázni?
    Vagy lehet, hogy ez az új kekk stílus lett a bevett a katolikus egyház kommunikációjában Magyarországon?!

október 10, 2013

Hát ez mellbevágó és szégyenteljes egyházi megnyilatkozás! Akárki írta is, a megyéspüspök jóváhagyta, máskülönben nem jelenhetett volna meg az egyházmegye nevében. A felelősség az övé.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

This entry was posted on szeptember 28, 2013 by in Közélet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozz a 1 240 követőhöz

Archívum