Heidl György blogja

Az elveszett juhok

Nem hagy nyugodni valami. Az előző bejegyzésben Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 29-i szoboravató beszédének biblikus-messianisztikus hangját kifogásoltam, de a legfontosabb kérdést nem érintettem: a sugárzó elégedettséget. Miniszterelnök úr, mint mondja, elszámolni érkezett Ópusztaszerre, elszámolni azokkal, akiket az ő gondjaira bíztak: “Elszámolni jöttem ma Önökhöz, és elszámolni jöttünk össze mindannyian. Elszámolni a ránkbízottakkal. És, tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Barátaim, ma nyugodtan vethetünk számot magunkkal, s mondhatjuk egymásnak: örüljetek, mert megtaláltuk elveszett juhainkat.”

A Turul szobor, mint megtudtuk, a Nemzeti Összefogás Emlékműve, amely “arra figyelmeztet, hogy minden magyar elszámolással tartozik minden magyar felé.”

Ez az a mondat, amiért vissza kell térni erre a fontos miniszterelnöki beszédre. Nem vonom kétségbe a státusztörvény értékeit. Amíg azonban Magyarországon óránként öt abortuszt végeznek, addig Magyarország miniszterelnöke nem jelentheti ki felelősséggel azt, hogy “örüljetek, mert megtaláltuk az elveszett juhokat.”

Hírdetés

6 comments on “Az elveszett juhok

 1. Sághy Marianne
  október 1, 2012

  Egyetértek minden szavaddal! A messianisztikus retorika ijesztő és keresztényellenes egy világi ember szájából. A történelem folyamán csak a kereszténység előtti időkben azonosították magukat politikusok istenekkel. Kereszténynek lenni egy fölöttünk álló, transzcendens Isten elfogadását, hitét jelenti, nem bibliai parabolák átpolitizálását.

 2. charisma
  október 1, 2012

  A hivatkozott cikk egy évvel korábbi adatot ad,
  Friss helyi adat szerint napi három abortusz van jelenleg Pécsett:
  http://www.pecsma.hu/vezeto-hir/napi-harom-abortusz-van-pecsett/

  • vaslabas
   október 1, 2012

   Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy két hete látogattam meg a külföldön tanuló gyerekem. És amikor azt mondta, hogy nagyon vágyik haza, az szaladt ki a számon, hogy “igyekezz itt élni, mert otthon nem vár semmi” … Magam is akkor döbbentem rá, hogy – sajnos – így gondolom. Engem még úgy neveltek, és ma is hiszek benne, hogy “itt élned, halnod kell” – de egy fiatalnak mégiscsak inkább élnie kellene, mint belepusztulni. A másik három, nagyobb, húsz fölötti gyerekemnek évek óta nincs tisztességes munkája, megélhetése, fillérekért takarítanak, bébiszitterkednek, lovat ápolnak… stb. Nagyon reménykedtünk a Fideszben és OV-ban. Nagyon keserves ez a csalódás.

  • Büfészakos
   október 2, 2012

   A hivatkozott cikk képe minimum “érdekes”. Magyarországon a hívő katolikus – ugyanis erre utal az olvasó a kézben – fiatalkorúak között esnek legtöbben teherbe? Ugyanis a kép ilyesmit sugall. (Vö. ezért nem illusztrálunk bűnözésről szóló cikket roma ember fotójával.)

 3. trienti
  október 1, 2012

  Teljesen egyetértek a fenti és az ehhez korábban kapcsolódó megállapítással!
  Sajnos jelszavakkal, hangzatos kijelentésekkel, közhelyekkel sok ember megtéveszthető.
  A józan észnek és logikának, az Egyház tanításának is megfelelő, kritikusan vizsgálódó tomista gondolkodásmód külön védelmet és eligazítást jelent a katolikusok számára korunk megtévesztő irányzataival, ellentmondásokkal hemzsegő kijelentéseivel szemben.
  Ez persze nem jelenti azt, hogy bizonyos ellentmondásokat és részigazságokat nem ismerhet fel egy hitetlen, vagy más vallású, viszont a teljes fegyverzetet e szellemi küzdelemben csak az isteni alapítású Küzdő Egyháztól kaphatjuk meg.

 4. Névtelen
  október 1, 2012

  Orbán Viktor miniszterelnök úr bár pici (alacsony), de nagynak (erősnek) akar látszani. Ezek a beszédek néha úgy érzem már csak a “szent” maradéknak szólnak.
  Megint a napi evangélium szavai idéződnek fel bennem: “Mert aki a legkisebb köztetek, az a legnagyobb”

  Az abortusz témát is elővehetjük újra. Még bosszantana is, hogy én is fizetném, ha nem lenne annyi gyermekem, hogy adóznom kéne.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on október 1, 2012 by in Közélet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: