Heidl György blogja

A zaj csak a fület tölti meg

Sportoló lányok. 4. századi mozaik. Forrás: http://ancientolympics.arts.kuleuven.be/picEN/slides/P0147.jpg.html

Sportoló lányok – 4. századi mozaik. Forrás: http://ancientolympics.arts.kuleuven.be

“Vesszek el, ha csakugyan olyan szükséges a csönd a tanulmányaiba mélyedt embernek, mint ahogy hisszük. Lám, zaj, zsivaj, lárma kellős közepébe jutottam: pontosan a fürdő fölött lakom. S most idézz fel képzeletedben mindenféle-fajta hangot, ami csak elkeserítheti a füledet: mikor edzést tartanak az izomemberek, ólomsúlyzókkal hadonásznak, ha erőt fejtenek ki, vagy erőkifejtést mímelnek, hallom a nyögést; valahányszor kieresztik visszatartott lélegzetüket, sípoló, kínkeserves fújtatást hallok; ha akad afféle lomha, aki beéri az olcsó kenekedéssel, hallom a paskolást, mikor a vállára csapnak – aszerint változik az ütés hangszíne, hogy lapos vagy homorú részekre ér. Ha pedig ehhez jön egy labdázó és elkezdi számolni a leütött labdákat, végem van. Adj hozzá még egy fenegyereket, egy rajtakapott tolvajt, no meg azt, aki a fürdőben a saját hangját élvezi. S mekkora lármát üt a hatalmas vízcsobbanás, mikor beugranak a medencébe! Ezenkívül, akiknek egyebük nincs is, de legalább a hangjuk természetes!

Képzeld el még a szőrtépdesőt: hogy jobban észrevegyék, átható fejhangon szüntelenül kiáltozik, és sohasem hallgat el, csak mikor hónaljat tép, és maga helyett mást kényszerít sivalkodásra. No és, ahogy a lepénysütők kurjongatnak összevissza, a kolbászos, a cukrász meg mindenféle csemegeárus, jellegzetes hanghordozással kínálva portékáját. “Ó – mondod -, hát süket vagy te, vasból vagy te, hogy olyan töméntelen zajban, annyiféle elütő kiáltás között megőrizted ép eszedet, mikor Chrysippusunkat már a szűnni nem akaró tisztelgő látogatások is a sírba viszik?”

Pedig szavamra, én azzal a lármával annyit sem törődöm, mint a hullámok vagy a vízesés zúgásával, ámbár hallottam, hogy egy nép egyes-egyedül azért telepítette át fővárosát, mert a Nílus zuhatagának robaját nem tudta elviselni. Úgy látszik, az én figyelmemet jobban elvonja a beszéd, mint a zaj. A beszéd a szellemet köti le, a zaj csak a fület tölti meg és hasogatja. A körülöttem zsongó lármába (mely azért nem vonja el figyelmemet) számítom az elrobogó utazókocsikat, a velem egy házban lakó ácsot, a szomszédos asztalost, vagy azt, aki a Vízikúpnál kis trombitákat, fuvolákat próbál ki, és nem énekel, hanem ordít.

Továbbá az időről időre megszakadó zaj jobban bosszant, mint a folyamatos. De már annyira megedződtem mindezzel szemben, hogy nyugodtan hallgatom az evezőmestert is, amint a legénységnek az ütemet bömböli. Mert lelkemet összpontosításra kényszerítem, s nem engedem, hogy elvonja a külvilág. Csak visszhangozzék minden odakint, ha idebent nincs nyüzsgés, ha a vágy nem viszálykodik a félelemmel, ha a kapzsiság és a pompakedvelés nem állnak hadilábon, s nem gyötri egyik a másikat. Mert mit ér az egész környék csendje, ha szenvedélyeink üvöltenek?” (Seneca 56. levél, részlet. Kurcz Ágnes fordítása)

Hírdetés

5 comments on “A zaj csak a fület tölti meg

 1. Varga Zsolt
  július 16, 2015

  Egy medence fölött lakik. Följönnek a zajok, fölszivárognak a padló résein, és nem hagyják élni. Ahogy kihúzkodják a parafakígyókat a pólómeccs után. Ahogy az elugródeszka bong. Ahogy mazsi, hova tetted a nápolyit. Ahogy gyorsabban, Hídvégi, hát rossz nézni magát, nem a Lukácsban van. Ahogy hörög a víz, amikor leeresztik.
  Minden hangot el kell képzelnie. Vagyis hogy mi okozza. Hogy milyen okozó.
  […]
  Hídvégi arca. Vörös a szégyentől és az erőlködéstől. Sose lesz belőle nagy úszó. Épphogy befér a négyszer négyszázas váltóba. Az orra tövéből csak tegnap tűnt el az a mérges pattanás. Annak a helye. A vállán szeplők. A meglepően hosszú, nedves szempillák. A kicsit szabálytalan fogsor. Hídvégi fiam, magának fogszabályzóra volna szüksége. Lacikám, hidd el, nem fáj az, csak kellemetlen. A Hídvégi anyja. Az a kövér, valaha gyönyörű asszony, a vörös hajával. A gangon áll, áthajol a korláton, úgy kiabálja, Lacikám, aztán ne felejtsd el a sapkádat fölvenni…
  Németh Gábor: A vizek felett
  Hommage a Mándy
  (részlet)

 2. Békési-Marton Csaba
  július 18, 2015

  Innen, hogy egész életemben messze kerülöm a fürdőhelyet: mindig haszontalan s egyúttal puhány dolognak véltem főzéssel apasztani, az izzadságtól kiüríteni a testet. :)) (Seneca 108. levél, részlet. Kurcz Ágnes fordítása)

 3. David Vincent
  augusztus 1, 2015

  . A mozaik egy ókori bikini body fitness edzést ábrázol. A világ semmit nem változott, legfeljebb a fitness eszközök lettek dizájnosabbak.

  https://www.google.hu/search?q=bikini+body+kézisúlyzó&biw=1600&bih=791&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI5qSNkfqHxwIVRusUCh28wwCS#imgrc=OeQYqNy__pQCZM%3A

  • Békési-Marton Csaba
   augusztus 2, 2015

   Megnéztem a linkelt kínálatot, de nem merek idetenni belőle semmit, még a fenti mozaiktól mégoly biztonságos távolságra sem, mert Gyuri még kitilt… Pedig eszembe jutott egy-két képről, hogy valójában fejlődtünk-e valamennyit is az antik fürdők és testedzések óta, vagy tényleg csak a bikinik és a súlyzók terén mutatkozik némi “evolúció”. De mindenesetre köszönöm, tanulságos volt!

 4. decentiridescent
  augusztus 6, 2015

  Pont ilyen. Egy fürdőhelyet csak belülről lehet leviselni, leginkább vizesen.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on július 16, 2015 by in Filozófia.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: