Heidl György blogja

Korrupció

A Miatyánk kéréseit magyarázva egy helyütt Szent Ágoston szót ejt a korrupcióról és annak ellenszeréről is. Nem állítja, hogy minden politikus korrupt, nem mondja, hogy a korrupció kiirthatatlan és csak a mértékével van a baj, nem korrupcióellenes állami intézkedéseket sürget, nem indít kampányt, stb. Csak arról beszél, ami megvalósítható, és amiről ki-ki maga is gondoskodhat, tudniillik, hogy ő maga ne legyen megvesztegethető.

corruption“Ezután viszont azt kérjük: ne vigyél bele minket a kísértésbe, de szabadíts meg a rossztól. Azt viszik bele a kísértésbe, aki egyetért a kísértővel. A megkísértettség ugyanis hasznos ebben az életben, de a kísértésnek engedni nem jó. Amikor tehát valaki megkísért, és pénzzel akar megvesztegetni, hogy a pénzért cserébe elkövess valami rosszat, akkor kísértés ér, de próbaképpen. Ha nem egyezel bele, tiszta maradsz. Van egy tanácsom a számodra: vesd meg a kapzsiságot, és akkor nem tudnak pénzzel megvesztegetni. Tedd be az ajtót a kísértés előtt, fordítsd rá a zárat, Isten szeretetét. Ámde ki képes erre, ha nem segíti az, akihez könyörgünk? Különféle kísértések érik az embert: megkísértik jutalmakkal, kísértik fenyegetésekkel, hogy akit nem lehet vesztegetéssel rászedni, megfélemlítéssel befolyásolják. Aki azonban szilárdan megkapaszkodik Istenben, és akit meghallgat Isten, amikor arra kéri, hogy ne vigyél bele minket a kísértésbe, nos, az ilyen ember legyőzi a rosszra irányuló vágyakat, legyőzi a hiábavaló félelmeket. A jelen életben tehát szükségképpen kérjük azt is, hogy ne vigyenek bele minket a kísértésbe – hiszen itt érnek minket kísértések, hogy megszabaduljunk a rossztól –, mivel ez rossz.” (59. beszéd, részlet)

Hírdetés

One comment on “Korrupció

  1. Békési-Marton Csaba
    augusztus 25, 2015

    Órigenész ugyanerről – a Miatyánkbéli “ne vígy minket”-ről – írja, hogy a kísértés haszna az, hogy benne feltárul bensőnk mivolta, lelkünk tisztasága illetve szennyessége (Az imádságról). Erre a témára ez különösen igaz.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on augusztus 25, 2015 by in Egyházatyák, Közélet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: