Heidl György blogja

Vivarium teológiai műhely Bakonybélben

Vivarium_plakat 2015Jó szívvel ajánlom az őszi fáradtság ellen, testi-lelki frissülésként a Vivarium teológiai műhely programját. Bakonybélben, csendes, szép, nyugodt környezetben beszélgetünk a mindennapjainkat mélyen meghatározó témáról, a kommunikációról – főként teológiai szempontból.

2013-ban a bakonybéli bencés közösség elindította a Vivarium műhelyt azzal a szándékkal, hogy a teológia iránt érdeklődő, világban élő keresztények mindennapi krisztuskövetésüket érintő kérdésekről ismereteket szerezzenek, tanuljanak, beszélgessenek egymással. Mindezt egy közel ezer éves bencés monostor falai között tehetik meg a szerzetesközösség által megélt napi imaélet keretein belül, felkészült teológusok, szakemberek vezetésével, szeminárium jelleggel.

A műhely nevét a 6. századi tudós szerzetes, Cassiodorus (+585) dél-itáliai kolostora ihlette: a Vivariumban élő szerzetesek az imádság és a Biblia tanulmányozása mellett a népvándorlás zűrzavaros korában a klasszikus keresztény műveltséget ápolva élték meg hivatásukat.

A műhelymunkára életkortól, nemtől és végzettségtől függetlenül mindazok jelentkezését várják, akik az életüket érintő kihívásokra szeretnének a Kinyilatkoztatás és az egyházi hagyomány fényében válaszokat találni, s ehhez néhány napra a világ zajától elvonulva készek egy monostor imádságos életébe bekapcsolódni.

A 2013-as Vivarium beszélgetéseinek témái a keresztény életállapotok (házasság és megszentelt élet), a szakrális művészet valamint a liturgia antropológiai alapjai voltak, 2014-ben pedig az evangéliumi szegénység és az egyház társadalmi tanítása került fókuszba.

Az idén az egyházról mint kommunióról, és az egyház közösségi jellegéhez tartozó kommunikáció sajátosságairól lesz szó.  Témagazdák: Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök, Dr. Török Csaba teológus, média-referens, Dr. Heidl György egyetemi oktató és Dr. Baán Izsák bencés szerzetes.

Időpont: október 27-30.

Helyszín: A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor vendégháza

A jelentkezés feltételeiről, részletes programról érdeklődni lehet az izsak@szentmauriciusz.hu e-mail címen.

Jelentkezési határidő: 2015. október 15.

Hírdetés

Alapinformációk

This entry was posted on szeptember 24, 2015 by in A szeretet kultúrája, Teológia.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: