Heidl György blogja

A bátor KDNP

Bekövetkezett, amire vártunk! A KDNP önálló arcát mutatja, és evangéliumi alapon bátran szembeszegül szövetségesével. A kereszténydemokraták ugyanis nem hajlandók elfogadni az országgyűlési képviselők fizetésének csökkentését előirányzó fideszes törvényjavaslatot. Megtanulták XIII. Leó Rerum novarum kezdetű enciklikájának (1891) tanítását a munkaadók kötelezettségéről: “De mindenek felett az a kötelességük, hogy mindenkinek megadják a járandóságát. A munkabér összegének méltányos meghatározásánál több tényezőt kell számításba venni.”

Igaz, talán érdemes lenne továbbolvasni a szöveget, különösen most, amikor a miniszterelnök által többször megígért bérkompenzáció egyszerűen elmaradt. Számos alacsony jövedelmű közalkalmazott fizetése ténylegesen csökkent, ráadásul sok helyütt megvonták a munkavállalók cafeteria juttatásait is.

Az enciklikából fentebb idézett szakasz így folytatódik: “A tehetősek és a munkaadók azonban soha ne feledjék azt az általános igazságot, hogy sem isteni, sem emberi törvény nem engedi meg, hogy a szegényeket haszonlesésből elnyomják, s más ember kiszolgáltatottságából húzzanak hasznot. A munkások jogos bérének elvonása olyan nagy bűn, mely az ég bosszuló haragját idézi magára: ,,A bér, amelyet a munkásoktól elvontatok, felkiált, és az aratók szava felhatolt a Seregek Urának fülébe”(Jak 5,4). Végül pedig kínosan ügyeljenek a gazdagok, hogy a szegények csekély vagyonában erőszakkal, ravaszsággal vagy kamatcsalással kárt ne tegyenek, már csak azért sem, mert a szegények nem elég erősek a védekezésre a jogsértések és a visszaélések ellen, és így az ő vagyonuk minél kisebb, annál szentebb.” (RN 17.)

A tanulás folyamat, kereszténydemokratáink egy lépést már megtettek. Saját jövedelmüket képesek megvédeni. Gratulálunk!

Hírdetés

6 comments on “A bátor KDNP

 1. Névtelen
  április 10, 2012

  Fantasztikus a Blogíró!
  Az internetre kapcsolódva, első dolgom végig olvasni az írásokat.
  Köszönöm. Áldott legyen!
  Szent Ezekiel ünnepe

 2. Visszajelzés: Egy ma is időszerű, korai latin keresztény apológia « Katolikus szemmel

 3. Visszajelzés: A magyar állam “jogszerűtlen és embertelen eljárása” « Katolikus szemmel

 4. rianas
  április 30, 2012

  Szégyellem, hogy magukat kereszténynek nevezők így reagálnak egy fuldokló országban…

 5. Dani
  május 3, 2012

  “a szegények csekély vagyonában erőszakkal, ravaszsággal vagy kamatcsalással kárt ne tegyenek”
  Itt a ravaszság tökéletesen érvényesül, mivel azokon a munkahelyeken ahol nincs kis étterem, ott a dolgozók ételjegyét lecsökkentették öt ezer forintra, én is buktam tíz ezer forintot a kormány jóvoltából. Ezen kívül az adójóváírás megszüntetése miatt megint buktunk 8 ezer forintot + a 16%-os adó miatt is buktunk 5 ezret, ez összesen: -23 ezer forint. Ennek ellenére a drágalátos KDNP-s képviselők nem csak hogy megvédték a fizetésüket, hanem követelték a képviselői fizetés megemelését is, amit megint csak megszavaztak. A KDNP olyan messze van a keresztény értékektől, hogy azt ki sem lehet fejezni. A tíz parancsolatot sem igazán ismerhetik, amikor egyfolytában hazugságon érik őket, csak gondoljunk egy esetre amikor Pálffy István hazudott az indexes újságíróknak és olyat ember még nem égett az életben: http://index.hu/kultur/2011/02/18/palffy_nem_latta_a_maszturbalos_dramat/

  Álkeresztényeknek megfelelnek, akik megtömik a maguk pénztárcáját és veszélyeztetik az emberek megélhetését. Újra beíratnám őket etika, erkölcstan órára, mert nem sokat tanultak róla.

 6. Dani
  május 3, 2012

  A katolikus egyház is csak maga alatt vágja a fát, mert elveszíti a híveit, ha továbbra is ilyen keményen párt politizál. Nálunk Százhalombattán ennek már meg is lett az eredménye. 5-6 év alatt az emberek elpártoltak a katolikus egyháztól. Annyi ember volt a templomban, hogy sokszor ülő hely nem volt, most pedig a padokban is annyi hely van, hogy azt rossz nézni.
  Amikor Szentestén a pap a konvergencia programról beszél, az szerintem elég undorító, így nem csoda hogy a családok nem viszik el a gyerekeiket a templomba, mert teljesen hiteltelenné válik az egyház az emberek szemében.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on április 10, 2012 by in Közélet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: