Heidl György blogja

Hol van Atanáz?

Isten emberré lett, hogy az ember megistenülhessen.” Szent Athanasziosz, A megtestesülésről 54.3

Nagy Szent Athanasziosz (v. Atanáz, megh. 373) alexandriai püspök ünnepén, kora reggel, még a döbbenetes méretű turistaáradat előtt sikerült megnéznem a Szent Péter székesegyházban a Cathedra Petri-t, Lorenzo Bernini 1666-ban felállított grandiózus, lenyűgöző munkáját. A Michelangelo tervezte apszisban álló “Péter székét”, a római püspök spirituális és tanítóhivatali tekintélyének jelképét, négy egyházatya tartja. Pontosabban, épp’ csak megérinti, miközben az a felhőkön lebeg. Szent Ambrus, Szent Ágoston, Aranyszájú Szent János és Szent Atanáz. Két latin és két görög. A választás mutatja, mely görög atyákat tartották a nyugati teológusok tanbeli kérdésekben a legnagyobb tekintélynek.

Cathedra Petri - Szent Péter bazilika, Róma. A szerző felvétele

Cathedra Petri – Szent Péter bazilika, Róma. A szerző felvétele.

Melyik lehet Atanáz? A Bernini’s Rome honlap szerint például a Cathedrat balról Ágoston és Ambrus, jobbról Atanáz és az Aranyszájú tartja. A Wikipedia szócikke szerint viszont baloldalon elől áll Ambrus, mögötte Atanáz, jobbra elől Ágoston, mögötte János. A Cathedraról készült nagy felbontású képsorozat alkotója, Ron Reznick azonban a baloldalra helyezi Jánost, Ambrus mögé, és jobbra Atanázt, Ágoston mögé.

A szobrok agyagmodelljeit a Vatikáni Múzeumban őrzik. A Bernini modelljeit feldolgozó szakkönyv szerint a művész a Cathedra munkálatainak utolsó szakaszában, 1662-ben készíthette el a két görög egyházatya szobrát: Aranyszájú Szent Jánosét (balra hátul) és Atanázét (jobbra hátul).

Az első sorban, a nyugati püspökök jellegzetes süvegével (infula) egészen biztosan a latin egyházatyákat látjuk. Rómában övék a vezető szerep. A jobboldali lehet Ágoston, őt gyakrabban ábrázolják könyvvel a kezében, mint Ambrust. A helyes megfejtés tehát (balról jobbra haladva) a következő lehet: Ambrus, János, Atanáz és Ágoston.

Hírdetés

Alapinformációk

This entry was posted on május 2, 2014 by in Egyházatyák, Művészet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: