Heidl György blogja

Fülöp és Jakab sírja

I. Pelagius pápa (556-561) bazilikát építtetett a Forum Trajani közelében, amelyet utóda, III. János (561-574) fejezett be, és Pelagius szándékát teljesítve előbb Fülöp és az ifjabb Jakab apostol tiszteletére szentelt, később azonban másik nevet adott neki: Basilica Sanctorum XII Apostolorum, a Tizenkét Szent Apostol Bazilikája.

Fülöp és Jakab apostol sírja. Basilica SS. XII Apostolorum, Róma

Fülöp és Jakab apostol sírja. Basilica SS. XII Apostolorum, Róma

A hagyomány szerint Fülöp apostol hamvait előbb a frígiai Hieropoliszban temették el, majd Konstantinápolyba vitték, ahonnan I. Pelagius idején Jakab ereklyéivel együtt áthozták Rómába és elhelyezték az egyik katakombában. A korai középkorban a városfalon kívüli, pusztításnak kitett temetőkből számos szent ereklyéjét átvitték a városfalon belüli templomokba. A két apostol maradványai is ekkor kerültek az ókeresztény alapokon álló középkori bazilikába. Az épületet 1348-ban egy földrengés erősen megrongálta, és csak hetven évvel később építtette újjá V. Márton pápa. A következő évszázadokban sokszor bővítették, restaurálták, a 18. század első felében pedig teljesen átépítették. A 19. században újabb munkálatok során feltárták az altemplomot, ahol a két apostol sírját is magában foglaló teret a katakombák ókeresztény sírkamráinak geometriai motívumaival, színeivel és ikonográfiájával díszítették. Furcsa dolog a város közepén egy katakomba-imitációba csöppenni, de a 19. századi restaurátorok és építészek sok mindent megengedtek maguknak.

Basilica SS. XII Apostolorum, Róma

Basilica SS. XII Apostolorum, Róma

A templom stílusát alapvetően meghatározza a 18. századi barokk átépítés, néhány éve azonban megnyitották a látogatók előtt Bésszarion kardinális (1403-1472) 1959-ben felfedezett, a rárakódott hordalék alól kiásott, rekonstruált, gyönyörű freskókkal díszített kápolnáját – már ami megmaradt belőle. Ide belépőt szednek, de akit nem hagynak hidegen a római reneszánsz freskóművészet mesterművei, ne sajnálja kiadni azt a pár eurót az egyik legjelentősebb humanista sírkápolnájának meglátogatására.

Ma reggel, Fülöp és Jakab apostolok ünnepén az ál-katakomba altemplomban, a sírokkal szemben egy hattagú amerikai csoport hallgatott misét, miközben a templomot gondozó ferencesek odafent orgonazúgással, kórussal, kamarazenekari hangszereléssel kísért latin misét mondtak. 1500 év egyházművészeti stílusainak teljes kavalkádja.

Hírdetés

Alapinformációk

This entry was posted on május 3, 2014 by in Ünnepek, Művészet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 354 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: