Heidl György blogja

Szakáll

Epiktétosz Kr. u. 55 k. - 120 k.

Epiktétosz Kr. u. 55 k. – 120 k.

“Van-e haszontalanabb dolog, mint az ember állán növő szőrzet? De talán a természet nem alkotta ezt is a lehető legjobbnak? Hát nem ennek alapján különböztetjük meg a férfit és a nőt? Nem kiált rólunk már messziről, hogy ‘Férfi vagyok! Így közelíts hozzám, így beszélj velem, ne keress bennem semmi mást! Figyeld a jeleket!’ A nők esetében pedig a hangjukba egy lágyabb árnyalatot kevert, és ennek megfelelően a szőrzetet is eltávolította. De nem, szerinted az élőlényeket megkülönböztető  jegyek nélkül kellett volna hagynia, és mindegyikünknek magának kellene kihirdetnie magáról, hogy ‘Férfi vagyok!’ Pedig milyen szép ez a jelzés, milyen tetszetős, milyen fennkölt! Mennyivel szebb a kakasok tarajánál, mennyivel pompásabb az oroszlán sörényénél! Ezért kell megtartanunk ezt az isteni jelet, nem pedig megválni tőle, és  – amennyire rajtunk múlik – nem összekeverni a szétválasztott nemeket.” (Epiktétosz, Beszélgetések 1.16.9-14. Steiger Kornél fordítása.)

Hírdetés

3 comments on “Szakáll

 1. HA
  július 5, 2014

  De jó! Köszönöm, ez pont jólesett ma este. “Mennyivel szebb a kakasok tarajánál” – nagy igazság. Szóval hajrá, kedves urak, lehet növeszteni 🙂

 2. Horváth János
  július 6, 2014

  A szakáll mint isteni jel… Lehet, hogy a csupaszképű Domitianus ezt a gondolatot vette rossz néven, mikor kitiltotta a filozófusokat Rómából?

 3. d
  július 22, 2014

  Akkor most igazi férfi vagyok?
  Értelmet nyert haszontalanságom?
  Adj Istenem még több has(z)onló haszontalanságot!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on július 5, 2014 by in Filozófia.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: