Heidl György blogja

Mi ez?

Egy korábbi blog folytatása – kicsit másként.

6 comments on “Mi ez?

 1. foma
  október 1, 2012

  Kedves H.Gy.!
  “Véletlenül” tévedtem a blogodra, ugyanis valaki kitette a Facebook-ra a Jó pásztor bejegyzésedet. Először nem értettem. Katolikus blog, amely nemcsak kritizálja, de nagyon kíméletlenül beolvas a regnáló hatalomnak, elsősorban Orbánnak? Mi ez???
  Végigolvasgattam a bejegyzéseidet. Végre egy nívós (nem hülye), valóban katholikus szemléletű publikáció. Ez nagyszerű.
  Orbán nem most, és nem először lépi át a blaszfémia határát. (Pl. Műszaki Egyetem előtti beszédét így fejezte be: “Menjetek békében” – a fanok legnagyobb gyönyörűségére. A katolikus klérusnak egyetlen szisszeszénse sem volt ezzel kapcsolatban. Vagy azt hova tegyük, hogy:”Hiszek egy Hazában, hiszek Magyarország feltámadásában”?).
  Örülök a blogodnak, úgy látszik, nem mindenki őrült meg teljesen, még ha nyilvánvalóan egy nagyon szűk kisebbség osztja a nézeteidet, legalábbis a magukat katolikusnak mondók között.
  Én magam egyébként eredetileg katolikus voltam, aztán különböző okok miatt (többek között a magyar klérus közelétben betöltött szerepléséért) áttértem az orthodoxiába. Azóta nyughatatlan (kereső) lelkem megbékélt, végre otthonra lelt.
  Sok sikert kívánok neked a blogodhoz!
  Üdvözlettel és szeretettel,
  foma

  • H.Gy.
   október 2, 2012

   Kedves Foma, köszönöm a megjegyzésedet és a jó kívánságokat! Örülök, ha otthonra találtál, de ne reméld, hogy az orthodox klérus egyes tagjainak a közéletben betöltött szerepe nem fog ugyanúgy taszítani, mint azok a katolikusok, akikre utalsz. Én sem a klérus miatt szeretem az Egyházat, Krisztus titokzatos testét, hanem megfordítva: az egyház miatt a klérust. Üdvözlettel: Heidl György

   • foma
    október 6, 2012

    Kedves Heidl György!
    Az orthodox klérus tagjainak korruptságával magam is tisztában vagyok, csak – és ezt némi öniróniával mondom – ők jó messze vannak (Oroszország). Azért elsősorban nem valami ellen váltottam, hanem valódi vonzódást éreztem az orthodoxia iránt. Ezt a döntésemet mai is helyesnek tartom.
    Sajnos a hazai klérus hatalomhoz való – számomra nagyon is szomorú – viszonyát nap mint nap látom, és ezt valószínűleg belülről nem, vagy csak nagyon nehezen tudnám elviselni.
    Egyetlen szomorú példa: az utóbbi évtizedben nem nagyon fordultam meg katolikus templomban. Tavaly egy rokoni esküvő miatt elmentem, ahol döbbentem láttam, hogy ki volt téve – a templomon belül – a magyar zászló. Kár, hogy a mélyen tisztelt klérus is felült erre a hazafiaskodó, nemzetieskedő hullámra, miközben nevében ktholikus.

    • H.Gy.
     október 6, 2012

     Kedves Foma! Nagyon köszönöm, hogy visszatértél ide! Az orthodoxia nagyon vonzó, mert ugyanabból a forrásból táplálkozik, mint a katolikus egyház, a Szentlélekből, és mert az egyházatyákat a kortársainak tekinti. Ami viszont a katolikus egyházat illeti, nem tudok általában beszélni, gondolkodni a hazai klérusról. Sokkal több jó és tiszta életű klerikust ismertem meg személyesen, mint megbotránkoztatót. Az egyház és a politika kapcsolata is sokkal összetettebb annál, hogysem egy templomban kitett zászló alapján ítéletet mernék formálni. Ha arra utalsz, hogy az ún. “nemzeti oldal” mellett túlságosan elköteleződnek egyes főpapok és papok, akkor egyetértek. A zászló önmagában nem gond a számomra. Mi itt, ebben a hazában kaptunk meghívást arra, hogy a nemzetek fölötti közösség, az Egyház tagjai legyünk.

    • IMB
     december 11, 2012

     Hát bizony láttam én már nemzeti színű lobogót ortodox templomban… És ezt még önmagában nem is tartanám bajnak (a szituációtól függőően). Csakhogy amit a pánortodox zsinat “filetista eretnekség” címszó alatt elítélt, az sajnos él. Nem kell érte Oroszországig utazni.
     Ebből a szempontból (lehet hogy csak ebből), könnyű kisbbségben ortodoxnak lenni. Egyébként is vigyáznék az olyan típusú általánosításokkal, hogy a “klérus visszásságai”. Nemcsak azért, mert ortodoxként több katolikus pap barátom nevében kikérném, hanem azért is, mert általában félrevezető. A konkrét esetben: nem tudhatjuk, hányan nézik ugyanilyen aggódó szemekkel az említett jelenségeket(illetve, pontosabban, tudom, amit tudok). Persze fontos ennek megfelelő súllyal hangot is adni. Nekünk laikusoknak persze ezt könnyebb megtenni. (N.b. az ősmagyarkodás esetében a katolikus püspöki konferencia markánsan állást foglalt, sokakat színvallásra készítve). Abszolút értelemben akkor lenne kötelessége a Római Katolukus Egyháznak állást foglalni, ha saját híveiről van szó.

 2. Névtelen
  december 16, 2012

  nagyon jó az oldal ! Tihamér

"Semmiféle rossz szó ne hagyja el ajkatokat, hanem csak olyan, amely alkalmas az épülésre, hogy amiben kell, javára váljék hallgatóitoknak."

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: