Heidl György blogja

Katolikus szemmel: Net-lapok

Katolikus_frontÖrömmel jelentem, hogy a Kairosz Kiadó jóvoltából a Szent István Könyvhétre (2013. május 13-18.) megjelenik netes írásaim válogatása. A könyvheti dedikálás időpontja: május 15. szerda, 16:00-17:00, Budapest V. Egyetem tér – a Kairosz Kiadó standjánál.

“A szerző játékos kísérletképpen egy éven át blogbejegyzéseket írt a világhálón teológiai, filozófiai, művészeti és közéleti kérdésekről. A honlap a „Katolikus szemmel” elnevezést kapta. Vonzotta a műfaj, a nyilvános megjelenésnek és az olvasókkal való beszélgetésnek ez az új, páratlan lehetősége. Kötetbe válogatott írásainak többsége elsősorban a liturgikus év jeles napjaihoz kötődik Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepétől a következő esztendő húsvéti időszakáig. A cikkek megírásához a katolikus hagyományból, a nyugati és keleti egyházatyáknak, a latin középkor tanítóinak és korunk jeles katolikus és ortodox teológusainak munkáiból kölcsönzött muníciót. Igyekezett közérthető nyelven továbbadni azt, amit kedves szerzőitől tanult.” (Kairosz Kiadó, Fr/5, 248 oldal, kartonált, ára: 2800 Ft,  ISBN: 978-963-662-631-0)

Hírdetés

12 comments on “Katolikus szemmel: Net-lapok

 1. Bystander
  május 1, 2013

  Érdekes lesz könyv alakjában, más “létmódban” viszontlátni és olvasgatni a képernyőről már ismerős szavakat, gondolatokat!

 2. David Vincent
  május 1, 2013

  Sajnos nem leszek akkor Budapesten, pedig örömmel elmentem volna!

 3. joska
  május 2, 2013

  Köszönöm a szerzőnek a posztokat, olvasom őket hétről hétre, de ahhoz, hogy egy-egy régebbihez visszatérjek, nem egy papírkönyvben való megjelenés, hanem valamilyen e-könyves (epub, prc) formátumban való letölthetőség segítene hozzá. Kizárt dolog, hogy 2.800.- Ft-ot kiadjak csak azért, mert_papírra_van_kinyomtatva_az, ami kettő (néhol huszonkettő) kattintásnyira van, Viszont az tény, hogy monitoron nehezebb olvasni (elmélyedni). Ezért vannak az e-könyv olvasók és a táblagépek, csak kevés rájuk az értékes tartalom. Szeretettel kérem, hogy – miután meghallotta a kor szavát és blogírásba kezdett – hallja meg a kor másik szavát és tegye letölthetővé az anyagot valamilyen e-könyves formátumban is!

  • H.Gy.
   május 2, 2013

   Köszönöm Joska folyamatos figyelmét és a javaslatot! Én csak írom, fordítom és szerkesztem a könyveket, a kiadás egészen más tevékenység. Van betekintésem, de nincs ráhatásom. Az e-könyv biztosan a jövő egyik fontos médiuma, a nyomtatott könyvet azonban nem helyettesítheti. Hazai kiadók csak nagyon óvatosan foglalkoznak vele, mert szűk és éretlen még a piac erre. A papíralapú könyv előnyeit nem ecsetelném, különösen ebben az esetben nem, mert önreklámnak tűnhet. Egyvalami azonban elgondolkoztatott a hozzászólásában, és félve bár, de szeretném itt szóvá tenni. Alapvető kérdés, hogy azért nem fizetek egy könyvért, mert úgyis letölthetem a netről ingyen, vagy azért nem, mert nem tudok fizetni érte. Megértem a könyvvásárlási nehézségeket. A könyvvásárlás számomra azért luxus, mert a könyvírásért nem kapok honoráriumot, következésképpen nincsen bevételem, amiből vásárolhatnék. Sem ebből nincsen, sem a blogolásból, sem a nyilvános előadásokból, amelyeket gyakran vállalok. Nem ecsetelném itt a nagyközönség előtt az ebből fakadó nehézségeket. Barátaim, kollégáim példáján is látom, hogy társadalmunkban iránymutató dogma lett az, hogy a bölcsészek, tanárok, művészek stb. olyan különleges embertípust testesítenek meg, amelyik fényt eszik és gyakorlatilag nincsen szüksége anyagi javakra a fennmaradáshoz, mert így is képes dolgozni és alkotni. Ellentétben az országgyűlési képviselőkkel, focistákkal, kormányközeli vállalkozókkal, egyes alapítványok munkatársaival, akiknek viszont a puszta létezésük is jelentős közpénzt emészt fel anélkül, hogy eredményeket kellene felmutatniuk.
   Azt is érdemes figyelembe venni, hogy csak addig elérhetőek a szövegek, egy-két kattintással, amíg ezt lehetővé teszem, hiszen két-három kattintással az egész anyag örökre eltüntethető.

   • joska
    május 2, 2013

    Köszönöm válaszát, mindazonáltal úgy látom, három (vagy inkább négy) dologról beszélünk:
    1. A blogíró a köznek ír, ha másképp nem, a blogposzt, mint műfaj megválasztása deklarálja, hogy gondolatait jogi értelemben is közkincsek szánja, nem kíván szellemi termékéért anyagi viszonzást. Ha az olvasó úgy gondolja, hogy inkább ingyen olvassa, mint ugyanazt megveszi könyvben, ez neki erkölcsileg nem róható fel.
    2. Teljes mértékben megértem sorait, amit a bölcsész-létről, a fényevésről 😉 ír, mellesleg ez sem általános, a másik oldalon álló bölcsész és értelmiségi holdudvar évtizedekig élvezte a fizetett semmittevés minden áldását. Micsoda paláver volt, amikor megpiszkálták Heller Ágneséket… de ez nagyon más téma…
    3. Nem, én arról beszélek, hogy igenis kényelmesebb e-könyv olvasón vagy táblaszámítógépen olvasni mint papíron. Higgye el, másfél év Kindle-használat után nagyon nehezemre esik egy papírkönyv apró betűit bogarászni, a könyvet két kézzel tartani, lapozáshoz pozitúrát váltani, nem beszélve a kötött könyvek majdnem azonnali szétmállásáról, (a Kairosz is csak elvétve ad ki fűzött könyveket, persze megértem, ez olcsóbb…)
    4. Egy már meglevő szöveg ebook-formátumba való konvertálása nagyságrendekkel kisebb feladat és költség, mint a papírkiadás (alapanyagár, nyomda, szállítás, raktározás, kereskedői jutalék, stb.). Persze, hogy a könyvkiadók inkább kivárnak/halogatnak, hisz ebből élnek, de nem képesek megállítani a változást. De ehhez nem kell kiadó, egy kis informatikai hozzáértés kell, annyi, mit egy WordPress blog létrehozásához 😉
    Zárásként: tisztában vagyok azzal, hogy minden ami az interneten található, sajnos, mulandó. Ezért a nekem tetsző szövegeket lementem és saját magam gondoskodom az archiválásról.

    • H.Gy.
     május 2, 2013

     Más dolog az anyagi viszonzás, és más a szerzői jog. Vannak, akik szeretik a nyomtatott könyveket, nekik adja ki a Kairosz.

 4. joska
  május 2, 2013

  A kérdés inkább költői, mint valóságos: mennyit kap egy ilyen könyvért “viszonzásként”? Bart István kerek perec leírja (A könyvkiadás mestersége, Osiris, 2005, 122.old.), hogy 10% jár a szerzőnek. Állítom, hogy többet is megérdemelne, és azt is, hogy ez a több bejönne, ha pl. az oldalon lehetne PayPal vagy Flattr segítségével támogatni önt!

  • Bystander
   május 2, 2013

   …költői…

   “Csönd van. A dudva, a muhar,
   A gaz lehúz, altat, befed
   S egy kacagó szél suhan el
   A nagy Ugar felett.”

   • H.Gy.
    május 3, 2013

    🙂

  • H.Gy.
   május 3, 2013

   Ez teljesen szabályozatlan, kiadónként, esetenként változik.

 5. joska
  május 7, 2013

  Egy elgondolkodtató írás a témában:

  http://konyvkonnektor.hu/?p=3511

  Milyen jó lenne, ha ez az egész Catena-projekt kiszabadulna a papír fogságából és elérhető lenne digitálisan is a fenti elvek mentén!

  • H.Gy.
   május 7, 2013

   Köszönöm a hivatkozást! Nincs vita közöttünk, szerintem is a digitális könyvkiadás lesz a meghatározó. Ugyanakkor nem tudja teljesen kiváltani a nyomtatott könyveket. Bizonyos típusú – praktikus kérdésekkel foglalkozókat, mint szakácskönyv, kertészeti munkák, stb. – igen, de az elmélyült tanulmányozást igénylőket nem. Ennek antropológia és nem kulturális, technikai okai vannak.
   Minden tanácsot, segítséget köszönettel fogadok, mert vannak ilyen irányú terveim.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on május 1, 2013 by in Uncategorized.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: