Heidl György blogja

A bosszú

A Kishantosi Nonprofit Vidékfejlesztési Központtal és mintagazdaságával két alapvető baj van. 1. Szépen és nyereségesen működik. 2. Vezetői munkakapcsolatban állnak Ángyán József professzorral.

Ad 1.

 • Immár két évtizede biogazdálkodást folytatnak 452 hektár földterületen Magyarország egyik mezőgazdasági szempontból legkedvezőbb adottságokkal rendelkező helyén. 

  Kishantos1

  Kishantos – népfőiskola

 • Szántóföldi növényeket termelnek – őszi és tavaszi búzát, tönköly búzát, napraforgót, kukoricát, lent, és bio vetőmagokat (vöröshere, bükköny, őszi borsó, lucerna, angol perje, búza, tönköly búza).
 • Folytatva az 1938-1946 között sikeresen munkálkodó KALOT (Katolikus Agrárifjúsági Legényegyesületek Országos Testülete) legnemesebb hagyományait, valódi agrárnépfőiskolát működtetnek. Eddig több, mint 200 fiatalt küldtek Dániába 3, illetve 5 hónapos népfőiskolai programra – ingyenesen.
 • 8 állandó dolgozójuk van, az alkalmi munkavállalók további 4 fő állományi létszámot adnak, ehhez jön még az a 3 fős csapat, amelyik nyáron a vetőmagtermesztésben dolgozik. Éves létszámuk tehát 15 fő.
 • Non-profit tevékenységet végeznek, vagyis senki nem vesz ki hasznot a vállalkozásból. A profitot visszaforgatják, abból finanszírozzák programjaikat. Programjaik ezért többnyire ingyenesek, hiszen főként azokra számítanak, akik nem tudnának részt venni a fizetős képzéseken.
 • A Központ vezetői és munkatársai nem tűznek ki magukra semmilyen ideológiai, világnézeti. vallási címkét. Civilek hozták létre a szervezetet, a helyi közösségre támaszkodnak, azt erősítik és gyarapítják, ökológiai gazdálkodást folytatnak, a fenntartható vidékfejlesztés páratlan példáját tudták felmutatni.

Ad 2.

 • A Kishantosi Nonprofit Vidékfejlesztési Központ az 1990-es évek közepétől szakmai kapcsolatokat ápol a Gödöllői Agrártudományi Egyetemmel (ma Szent István Egyetem), többek között Ángyán József professzorral.

  Kishantos

  Kishantos – biogazdálkodás

 • Mivel a Központ vezetői és munkatársai világosan látják, hogy Magyarország, közel 10 millió magyar ember jövője elsősorban a termőföldön és az energián múlik, tevőlegesen részt vesznek azokban a mozgalmakban, amelyeknek célja a termőföld megóvása, a hazai családi gazdaságok erősítése. Ezért támogatták és támogatják a családi gazdaságokban és azok szövetségében gondolkodó egyetemi tanárt, volt agrár-államtitkárt.
 • A földhaszonbérleti szerződések körüli visszásságokat leleplező, az új földosztást szaktanulmányokban bemutató Ángyán József publikációit mindig a Központ vezetőjének, Ács Sándornénak a honlapja közölte elsőként.

Mi következett mindebből?

1. Előbb Ács Sándornét és Ángyán Józsefet egy furcsa, egyetlen bejegyzés kedvéért létrehozott “blog” és az azt támogató Magyar Távirati Iroda segítségével megpróbálták lejáratni.

2. Majd a Fidesz közismert pártújságírója egy kormánypárti nagyvállalkozó lapjában megtámadta Ángyán Józsefet.

3. A minap ugyanezen kormánylap szintén minősíthetetlen hangú Ángyán-ellenes kirohanást közölt egy másik bértollnoknak köszönhetően.

4. Az agrártárca és az agrárkamara képviselői hamis vádakat terjesztenek Kishantos állítólagos tartozásairól.

5. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 év után, 2013. november 1-től elveszíti minden földterületét. A 452 hektárt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tíz részre osztva adta bérletbe más pályázóknak. A döntéshozók szerint a Központ nem felelt meg a pályázati előírásoknak.

Ilyen ez az ország? Erre kell felkészülnünk? Aki nem fogadja el a nyilvánvaló hazugságot, aki bírálja a hatalmat, arra lesújtanak? Azt tönkreteszik, kerül, amibe kerül? Aki azt kiáltja, hogy meztelen a király, annak nincs irgalom, akármilyen “járulékos veszteségeket” kell is elkönyvelni, például 15 ember munkahelyének megszüntetését?

És a dán mintát követő, biogazdaságra alapozott agrárnépfőiskola lerombolásakor mélyen hallgatnak a

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke bevonul Kézdivásárhelyre

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke bevonul Kézdivásárhelyre

magukat kereszténynek, demokratának, néppártnak nevező politikusok, akik elvileg büszkék a KALOT hagyományaira. Némák azok, akik visszaélnek Barankovics István, Kerkai Jenő, Farkas György, Ugrin József nevével. Mert könyveket és tanulmányokat időnként közölnek ugyan róluk, de egyetlen, a kishantosihoz hasonló mintagazdaságot és agrárnépfőiskolát sem tudtak létrehozni az elmúlt 21 évben. “Valami bűzlik” – na persze nem “Dániában”.

Hírdetés

11 comments on “A bosszú

 1. pearl
  április 29, 2013

  a kétharmadnak ez belefér

 2. Valodi
  április 29, 2013

  Szégyenlem magam, mert én is a Fideszre szavaztam. Nem a pártra persze, hanem a programjára – amit Ángyán József neve fémjelez és amit most köpködnek… Cipolla pártja!

 3. Ertsey Attila
  április 29, 2013

  Kedves GYörgy!
  Köszönjük!
  Ertsey Attila
  Élőlánc Magyarországért

 4. Lempert László
  április 29, 2013

  Addig volt jó Dr. Ángyán ,míg a ma már klasszikusnak mondható traktoros hőzöngés mellett kiállt, népszerűségét a választási nagy győzelem érdekében a fidesz / kis betűvel/ kihasználta. Jött a Szolnok megyei brancs a prof. kegyvesztett lett! Nagy okosok! Ezért kellett bezúzni a Kisgazdákat! Most legyen sokatoknak lelkiismeretfurdalásotok!

 5. viktorpal
  április 30, 2013

  Nehéz elhinni, hogy ilyen egyáltalán megtörténhet. Rendkívül – horrorisztikusan – szomorú az egész történet, és mégis fölemelő is. Részvétem és minden elismerésem a kishantosi Vidékfejlesztőknek. Ha látszólag most minden füstbe is megy – akár a szeretettel végzett munka is – maga a szeretet – amely a Központ történetében világít – nem múlik el és új vetésben szárba szökik majd bizonyosan……

 6. David Vincent
  május 5, 2013
 7. Visszajelzés: Likvidálják a mintagazdaságot | Heidl György blogja

 8. vica57
  szeptember 25, 2013

  Most nem azért, de ez bárkit is meglepetésként ért?
  Nagyon sajnálom, bár eddig nem hallottam erről a mintagazdaságról, de értéket képviselt, amiből olyan igen kevés van mostanában erre felé.
  Lehet tenni valamit?

  • H.Gy.
   szeptember 25, 2013

   Köszönöm, igen, lehet tenni valamit – minél szélesebb nyilvánosság elé kell tárni az ügyet, terjeszteni a videót.

 9. Visszajelzés: Végső visszaszámlálás | Heidl György blogja

 10. Visszajelzés: A Fazekas földje | Heidl György blogja

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on április 29, 2013 by in A halál civilizációja, Közélet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: