Heidl György blogja

Még ellenséged növényeit se pusztítsd el!

Alexandriai Philón gondolatait most elsősorban azok figyelmébe ajánljuk, akik bosszúból el akarják pusztítani a kishantosi mintagazdaságot!

kishantosi-biogazdasag„Aki megtanulja, miként legyen méltányos a növényekkel, nem fog véteni az állatokkal szemben sem, és aki nem akar önkényesen bánni az állatokkal, az megtanulja, hogyan gondoskodjék az emberekről.”

“Mózes azt írja elő, hogy nem szabad a hasznos fákat kivágni, sem a kalászos mezőt idő előtt lekaszálni kárt okozva, sem egyáltalán semmiféle gyümölcsöt elpusztítani, hogy az emberiség bőségében legyen a dús tápláléknak, s ne csak a létszükségleti dolgoknak, hanem a kellemes élet kellékeinek is. A gabona termését a létfenntartáshoz ítélte szükségesnek, a lombos fák elbeszélhetetlen változatosságát pedig a kellemes élethez. Ínség idején azonban ezek is másodlagos táplálékforrásaink.

Ezen túllépve még az ellenség földjén sem engedi meg a növényzet pusztítását, s azt parancsolja,Kishantos tartózkodjunk a fakivágástól és a dúlástól, mert helytelennek tartja az emberek iránti haragot áthárítani arra, ami semmi rosszat nem okoz (MTörv 20,19). Továbbá elvárja, hogy ne csupán a jelenre tekintsünk, hanem mintegy messzi kilátóból a gondolkodás éleslátása segítségével a jövőt is vegyük észre. Mert semmi sem marad ugyanolyan, hanem minden forgandó és folyton változik, s könnyen lehet, hogy az eddigi rosszakarók a békeküldöttségek hatására tárgyalásba kezdenek és egy csapásra szövetségesek lesznek. A barátainkat pedig megfosztani a nélkülözhetetlen élelemtől súlyos hiba, ha egyszer semmiféle hasznos készletet nem halmoztak fel a bizonytalan jövő miatt. Igen helyesen mondták a régiek, hogy a barátsággal is úgy kell élnünk, hogy nem feledkezünk meg az ellenségeskedésről, s azt szem előtt tartva kell összeveszni, hogy ebből egykor majd barátság lesz, hogy mindenki tartalékoljon valamit saját természetében biztonságból, s ne akkor bánja meg, mikor már nincs mit mondania vagy tennie, s akkor szidja magát, hogy túl elnéző volt, mikor ebből már semmi haszna. E mondáshoz kell tartaniuk magukat az államoknak is: békében készülni kell a háborúra, háborúban a békére, és nem szabad úgy bízni a csatlósokban, mintha sohasem csaphatnának át az ellenkezőjébe, sem teljesen bizalmatlan lenni az ellenséggel szemben, mintha sohase lennének képesek megváltozva szövetségessé lenni. Ha tehát nem is szabadna semmit az ellenséggel a megbékélés reményében tenni, a növények semmiképpen nem ellenség, hanem mind szövetségesek és hasznosak, a termesztettek pedig különösen nélkülözhetetlenek, mert gyümölcsük vagy táplálék, vagy azzal egyenértékű szükségletet tölt be. Miért kellene háborúzni az ellen, ami nem ellenséges, kivágva, felégetve vagy gyökerestől kitépve azt, amit a természet csapadékkal, jó levegővel felnevelt, s az embernek mintegy királynak évente adózik?

Mint jó elöljárónak, arra is gondja volt, hogy ne csak az állatoknak, de a növényeknek is megadja az edzésből nyerhető erőnlétet és vitalitást, különösképpen a termesztetteknek, mivel azok nagyobb odafigyelésre érdemesek, mert nem olyan rátermettek, mint a vad növények, s rászorulnak a földművelés tudományára, hogy megerősödjenek. Azt parancsolja ugyanis, hogy az újonnan ültetett fákat három egymást követő éven át dédelgessék fölös hajtásaikat levágva (Lev 19,23 LXX), nehogy túlterhelődve kínlódjanak, s nehogy a táplálék megfelelő eloszlása híján elsorvadjanak, ássák és kapálják körbe, hogy semmi káros növény ne nőjön melléjük megakadályozva fejlődésüket. A termésüket pedig nem engedi meg élvezet céljából leszedni, s nem csupán azért, mert a fejletlen növény termése fejletlen – hiszen a kifejletlen állatok sem képesek életképes utódot létrehozni –, hanem azért se, mert kárt okoznánk ezzel a friss ültetésben, és egyfajta módon törpe növénnyé fejlődnének a növekedésben akadályoztatva. Sok kertész tavasszal megfigyeli az új fákat, hogy amelyik rügy gyümölcsöt hozna, azt azonnal lemetssze, mielőtt növekedésnek és fejlődésnek indulna, mert félnek, hogy a csemete meggyengülne tőle.”

Hírdetés

10 comments on “Még ellenséged növényeit se pusztítsd el!

 1. d
  október 4, 2013

  Rendben, én fölhívom az NFA-t meg a Vidékfejlesztési Minisztériumot, meg hajlandó vagyok némi demonstrációra, de azon túl mi a teendő, ha nem történik semmi?

 2. H.Gy.
  október 5, 2013

  Nem tudom, mi a teendő. Kiabálunk,még ha elveszik is a hangunk a nagy zsivajban..

 3. vaslabas
  október 8, 2013

  Igen, szólni kell, hogy ne rajtunk múljon!

 4. d
  október 10, 2013

  Felhívtam az NFA központot, ott lepasszoltak a területi képviseletre (Fejér megye). Az ügyintéző a főnökéhez irányított, akit telefonon nem értem el, de írtam neki egy imélt. Még nem jött válasz.
  Közben felhívtam a Vidékfejlesztési minisztériumot, ahol a földügyekért felelős főelőadóhoz irányítottak. Többször próbáltam hívni, de szerintem hétfőig már nem lesz elérhető. Eddig jutottam

  • H.Gy.
   október 10, 2013

   Nagyon szép! Mások is igyekeznek valamit tenni:

   Kedves Barátaim!

   Kérlek Benneteket, hogy szánjatok néhány percet a következő videóra és a levél végén olvasható nyílt levélre, mely a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság megmentése érdekében buzdít összefogásra! Ha egyetértesz, csatlakozz és továbbítsd!

   El a kezekkel a kishantosi biogazdaságtól! – nyílt levél

   Mi, e nyílt levelet aláíró szervezetek és személyek elfogadhatatlannak tartjuk a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet NFA) döntését, melynek alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ez év november 1-jétől egyetlen hektár állami föld bérletére sem lesz jogosult az eddig általa művelt területből. Ez egyenlő az európai hírű biogazdaság és népfőiskola halálos ítéletével.

   A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 21 év munkájának eredményeként a biogazdálkodás és az ehhez kapcsolódó oktatás támogatása érdekében. Ez a nonprofit szervezet egy európai szinten is egyedülálló programot valósított meg az elmúlt időszakban. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biogazdálkodást folytat az adott területen, és az ebből befolyó összeget népfőiskola működtetésére fordítja. Ami itt megvalósult, az pontosan a kormány által kidolgozott és elfogadott Nemzeti Vidékstratégia céljait tükrözi. A magyar vidéknek ilyen központokra lenne szüksége ahhoz, hogy működésükkel, tudásukkal segítsenek abban, hogy mezőgazdasági termelésünk hosszú távon fenntarthatóvá, jövedelmezővé váljon. Kishantos a tiszta, vegyszermentes mezőgazdaságot, egészséges táplálékunkat, a közösségi érdekeknek az egyéni érdekek fölé helyezését képviseli Magyarországon.

   A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét – a korábbi kormányközi megállapodás alapján – melynek bérleti joga 2013. október 31-én lejár. A földterület jövőbeni hasznosítására a Magyar Állam képviseletében az NFA már tavaly meghirdette a területeket. Az eddig eredményesen működő egységes területet tíz részre szabdalták. Ezek mindegyikére természetesen a kishantosi biogazdaság is benyújtotta pályázatát, hiszen a jövőben is szeretné folytatni mintaértékű nonprofit tevékenységét. Az NFA azonban úgy döntött, hogy új, zömében nem helyben lakó “gazdálkodók” és egy gazdasági társaság kapják a területeket. Egyetlen négyzetcentimétert sem hagytak az eddig példásan működő Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak, ellehetetlenítve ezzel további működését. Még az NFA belső ellenőrzése szerint is nagyrészt szubjektív és nem szakmai szempontok szerint történtek a döntések az állami földek pályázatainak ügyében. A határozathozatali folyamat átláthatatlan, a pályázatok titkosak, így az NFA-nak nem sikerült eloszlatnia azt a gyanúnkat, hogy az eljárást a háttérből manipulálták.

   Nem hagyhatjuk, hogy az évtizedek óta a közösséget szolgáló Központ öncélú politikai csatározások martalékává váljon. Követeljük a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ területeit érintő földbérleti pályázat eredményének megsemmisítését! Felszólítjuk a Nemzeti Földalap vezetését, hogy a korábbi pályázatot érvénytelenítse, bontsa fel a már megkötött szerződéseket és biztosítsa a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ további működését! Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úrtól és Orbán Viktor miniszterelnök úrtól elvárjuk, hogy biztosítsák a Nemzeti Vidékstratégia elveinek gyakorlati megvalósítását.

   Jelen levelet aláírók kijelentjük, hogy minden eszközt felhasználunk, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ tovább folytathassa az egész társadalom érdekében végzett, nemzetközileg is elismert tevékenységét.

   Budapest, 2013. október 2.

   Föld Színház Műhely
   Gazdálkodó Családok Egyesülete
   Greenpeace Magyarország Egyesület
   Krétakör
   Levegő Munkacsport
   Magyar Agrár-Környezetgazda Egyesület
   Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület
   Magyar Népfőiskolai Társaság
   Magyar Természetvédők Szövetsége
   Szövetség az Élő Tiszáért
   Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége
   WWF Magyarország

   * * *

   A fenti nyílt levélhez várjuk további civil szervezetek, valamint magánszemélyek csatlakozását a savekishantos@gmail.com drótlevélcímen.

   http://lmv.hu/El_a_kezekkel_Kishantostol__nyilt_level

   • d
    október 11, 2013

    Elértem az említett földügyekért felelős főelőadót. Korrektnek tűnt. Tud az esetről, bár elmondta nem ők foglalkoznak vele. Beszélgetésünk során kitért arra, hogy külföldi megkeresések is voltak Kishantossal kapcsolatban. A közölte, arról tud, hogy a gazdaságnak tartozásai vannak, és ez kizáró ok volt a pályázatok elbírálásánál.
    Erről mit tudtok?

    • H.Gy.
     október 12, 2013

     Azt, hogy hazugság. Már április 26-én kiadtak ezzel kapcsolatban egy közleményt:

     “A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. nyereségesen gazdálkodik, nem tartozik és soha nem is tartozott a földhaszonbérleti díjjal, és nincs rendezetlen, lejárt tartozása sem az NFA felé, sem más céggel szemben. A Kishantosi Nonprofit Kft. csak azokat a támogatásokat vette igénybe, melyek minden magyar gazdálkodónak járnak, így értelemszerűen a több ezer hektáros gazdaságok is ugyanúgy megkapják művelt területre vonatkozóan, mint a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság.

     Ács Sándorné
     ügyvezető
     Kishantosi Nonprofit Kft.”

     http://www.kishantos.hu/news/-n54.html
     Ld. ezt is: http://www.kishantos.hu/news/-n53.html

    • d
     október 12, 2013

     Köszi, akkor ennek értelmében haladunk tovább.

 5. Visszajelzés: A Fazekas földje | Heidl György blogja

 6. Visszajelzés: Szabadság, szeretet, személy | Heidl György blogja

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on október 3, 2013 by in Közélet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: