Heidl György blogja

A Fazekas földje

“Miután tanácsot tartottak, megvásárolták rajta a Fazekas földjét. Az idegenek számára. Temetőnek.” (Mt 27,7)

tearsMa sok könnybe lábadt szempárt láttam. Egy minden tekintetben példamutató kisközösség életében tragikusan lezárult egy korszak, amikor a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) emberei elvették a helyiektől a Kishantosi Mintagazdaság által megművelt földet, és idegeneknek adták.

Az átadás nem volt szabályos. Például azért nem, mert az urak nem voltak kíváncsiak a mezei leltárra, és mert a pályáztatás és a pályázatok számtalan hiányosságával és szabálytalanságával kapcsolatos panasztételeket nem vették figyelembe.

A mintagazdaság ügyvivői nem tehetettek mást, mint pontokba szedve, indokokkal ellátva rögzítették, miért nem hajlandók átadni a földeket. Ha ilyen körülmények között átadják a 452 hektárt, szabálytalanul és jogtalanul cselekszenek. Így viszont, bár ez az ütközet bizonyos értelemben győzelemmel végződött: háború kezdődik. Ezt a háborút jogi eszközökkel fogják megvívni a Greenpeace segítségével. Ma tehát új korszak kezdődik Kishantos életében, és még senki emberfia nem tudja, mi lesz ennek a vége. Talán éppen ez a vegyszermentes föld lesz az idegenek temetője.

Fölösleges ismét szóvá tenni a hatalom arroganciáját és cinizmusát, és azt a részletesen dokumentált tényt, hogy a kormányzat emberei földügyekben folyamatosan, szemrebbenés nélkül hazudoznak, s hogy retorikájukkal ellentétben nem a családi gazdaságok érdekeit képviselik, hanem a napról-napra elképesztő mértékben gyarapodó oligarchákat. Amit most érdemes kiemelni, az a Kishantoson ma, november 4-én, a nemzeti gyásznapon összegyűlt százegynéhány ember bámulatos önuralma. Az NFA megjelent tisztségviselőit semmiféle támadás nem érte. Egyetlen megjegyzés sem hangzott el, amikor elvonultak énnemtudom milyen márkájú, hatalmas autójukban. Minden tekintet rájuk szegeződött, de ők senkinek nem néztek a szemébe.

Amikor Júdás, aki elárulta őt, látta, hogy elítélték, megbánta tettét, és visszavitte a harminc ezüstpénzt a főpapoknak és véneknek. Azt mondta: »Vétkeztem, elárultam az igaz vért.« Azok azt felelték: »Mi közünk hozzá? A te dolgod!« Erre beszórta az ezüstöket a templomba, aztán eltávozott, elment és fölakasztotta magát. A főpapok pedig fölszedték az ezüstöket és azt mondták: »Nem szabad ezeket betenni a kincstárba, mert vér díja.« Miután tanácsot tartottak, megvásárolták rajta a fazekas földjét az idegenek számára temetőnek. Ezért hívják azt a földet Vérmezőnek mind a mai napig. Akkor beteljesedett, amit Jeremiás próféta mondott: »Fogták a harminc ezüstöt – ez volt az ára, ennyire becsülték őt Izrael fiai –, és odaadták a fazekas földjéért, amint az Úr megparancsolta nekem« (Mt 27,3-10)

Korábbi írások a témában:

Most segíthetsz Kishantosnak!

Ángyán József: Újabb adatok a kormányzati hazugságokról

Isten hozta a feudalizmusban!

Végső visszaszámlálás

Még ellenséged növényeit se pusztítsd el!

Likvidálják a mintagazdaságot

A bosszú

 

Hírdetés

7 comments on “A Fazekas földje

 1. IMB
  november 4, 2013

  A tiltakozás egy formája: olvassuk el minél többen a hírt, hogy toplistára kerüljön!
  http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-595115
  (Aki facebookot használ, hatékonyabban tudja terjeszteni).
  Elolvastam Kishantos oldalán a hosszabb történetet, ami még hátborzongatóbb. Az okok sajnos, úgy látszik, mélyebben fekszenek:
  http://www.kishantos.hu/news/-n91.html

  • H.Gy.
   november 4, 2013

   Erre a bizottsági elutasításra, sajnos, számítani lehetett. Ángyán Józsefnek pedig meg sem adták a szót. A demokrácia nagyobb dicsőségére. A bizottság tagjai itt. A mezőgazdasági bizottság elnöke nem pártkatona, hanem igazi szakértő, villamosmérnök és mérnök közgazdász végzettséggel.

 2. Reiner Iván
  november 4, 2013

  Utolsó cinikus mocskok; van az a pénz, amiért “nyugodt”lelkiismerettel nézegetik elégedett képüket a tükörben… Éljen Orbán Viktor Magyarországa, ahol csak a gerincteleneké és a seggnyalóké a pálya, a többiek -igenis!!!- ottmaradnak az út szélén, sőt, még az árokba is berugdalják őket! Hajrá Magyarország!

 3. David Vincent
  november 5, 2013

  Ahogy annyi minden más, a demokrácia és a keresztényi politizálás is stílus és mérték dolga. Ha ezek nincsenek meg, akkor előbb-utóbb az írott szabályokat is meg fogják szegni vagy ki fogják játszani.

  Akit érdekel, hogy hogy juthattunk ide, annak ajánlom figyelmébe az alábbi Fidesz-stílus-tanulmányt:

  http://index.hu/belfold/2013/11/04/fideszes_onreklam_herman_otto_sirjan/

 4. HA
  november 9, 2013

  Korábban felmerült, ha nem is explicite így ebben a formában, hogy lehet-e foganatja annak, ha aláírással csatlakozik valaki egy ügyhöz. Néha van. Kaptam egy levelet a Greenpeace-től. Az üzenet lényege itt is elérhető: https://www.facebook.com/pages/Ments%C3%BCk-meg-Kishantost/168396633353510

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on november 4, 2013 by in Uncategorized.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: