Heidl György blogja

Szentelés

Szabó István református és Kiss-Rigó László katolikus püspök megáldja, megszenteli a Pancho Arénát. Forrás: http://www.pfla.hu/?q=news/4772

Szabó István református és Kiss-Rigó László katolikus püspök megáldja, megszenteli a Pancho Arénát. Forrás: http://www.pfla.hu/?q=news/4772

A Szeged-Csanádi megyéspüspök néhány nyilvános szereplése zavarba hozza azokat a katolikus híveket, akik Antiókhiai Szent Ignáccal (I. század második fele) együtt vallják, hogy ahol a püspök, ott az egyház, és ezért úgy kell követni a püspököt, mint Jézus Krisztus követi az Atyát. Mert “aki a püspököt tiszteli, azt Isten is megbecsüli.” (vö. Levél a szmirnaiakhoz 8.1-9.1.)

Nehéz az efféle követés, ha a püspök olyan méltatlan hangú hivatalos dokumentumot ad ki, mint a 2013. október 9-én megjelent közlemény az egyházmegye hivatalában és a püspöki hittudományi főiskolán zajló NAV-vizsgálatról. Még ha méltánytalanság történt is, egy egyházmegyei hivatalos közlemény szerkesztői nem engedhetik meg maguknak a gúnyolódó, bántóan ironikus, harcos hangot.

Ennél is kellemetlenebb helyzetbe hozhatja a híveket a megyéspüspök úr 2014. január 30-iki, MTI-hez is eljuttatott nyílt levele, amelyben egy korábban kezdődött politikai bokszmérkőzése újabb körében “vidám, farsangi beszélgetésre hívta” a püspöki palotába Gyurcsány Ferencet.

Most Húsvétkor a Pancho Arénát szentelte fel a jelenlegi miniszterelnökhöz hasonlóan futballrajongó katolikus püspök. Önmagában egy sportlétesítmény felszentelésében nincsen semmi kivetnivaló. Az Orbán Viktor felcsúti házától kb. 6 méterre álló, jelentős részben közpénzen felépült, a miniszterelnök olthatatlan szenvedélyét legalább részben csillapítani hivatott futballszentély felavatása azonban távolról sem liturgikus aktus, és semmi köze a keresztények legfontosabb ünnepéhez, a Húsvéthoz, még ha ekkor történt is. Ez a szentelés színtiszta politika, és mint ilyen, megosztja a keresztény híveket és súlyosan rombolja a püspöki tekintélyt.

Mondom, nehéz helyzetbe kerül az a jámbor katolikus, aki Szent Ignác egy másik leveléből megtanulta, hogy “a püspökök, akik a föld határaiig rendeltettek, Jézus Krisztus akaratában vannak. Illő ezért, hogy ti is egyetértsetek a püspök akaratával, ahogyan teszitek is. Említésre méltó presbitériumotoknak, mely Istenhez méltó,  olyan összhangban kell lenni a püspökökkel, mint a lant húrjainak. Egyetértésetek és harmonikus szeretetközösségetek ad alkalmat Jézus Krisztus dicséretére.” (Levél az efezusiakhoz 3.2-4.1)

Hírdetés

22 comments on “Szentelés

 1. Heitler András
  április 23, 2014

  2014. április 6-án reggel, a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában hallottam legutóbb Kiss-Rigó László püspök úr szavait – s jöttem zavarba…(http://www.mediaklikk.hu/musor/vasarnapi-ujsag/ [00:46:25]). Püspök úr rövid írásmagyarázatában a magyar állam jelenlegi vezetőinek cselekedeteit hasonlította Krisztusnak a halott Lázárt életre hívó hatalmához.

  • H.Gy.
   április 23, 2014

   Köszönöm, most meghallgattam, és javaslom másoknak is, hogy hallgassák meg. Talán nem is most kellene véleményt mondanom róla (legfeljebb majd kitörlöm), annyira felháborít. Egészen egyszerűen botrányos és blaszfém, ahogyan egy püspök homíliát mond Lázár feltámasztásáról a rádióban azzal az üzenettel, hogy menjünk el szavazni a Fideszre, mert ők támasztották fel Magyarországot tetszhalott állapotából. Arról nem is beszélve, hogy az evangéliumok Jézusa sehol nem mondja, hogy ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. Az autoritásként emlegetett Jókai Anna kereszténysége merő ezotéria. Még hiányzik egy kis turul, vérségi kötelék, aztán helyben is vagyunk.

 2. Anettka van de Mért
  április 23, 2014

  és akkor mit szóljon egy hívő református? nálunk még szentelés sincs. elképesztő, hogy ez az ember ilyen mélyre süllyedt püspökként.

 3. Visszajelzés: Áldassál, szent focilabda! | vészbook a nehéz napokra

 4. refpeter
  április 23, 2014

  Lemértem. 12 méter.
  Ez a lant hasonlat nagyon szép, ha túl van “spannolva” egyik-másik húr, akkor nincs összhang…

 5. Zoltan Ferenczi
  április 24, 2014

  “Önmagában egy sportlétesítmény felszentelésében nincsen semmi kivetnivaló.” Nekem ez már régi problémám. Valaki segítene nekem: mi indokolja egy épület, zászló vagy akármi felszentelését? Van ennek határa? A szarvaspörkölt felszentelése legitim, vagy az már megengedhetetlen?

  • H.Gy.
   április 24, 2014

   Ez a rövid szócikk jól megvilágítja a kérdést katolikus szempontból. http://lexikon.katolikus.hu/S/szentelm%C3%A9nyek.html

   Az önmagukban indifferens anyagi javak, étel, ital, épületek, autók, stb. megszentelésében és megáldásában én annak a szándéknak a kifejeződését látom, hogy az egyházi közösség eucharisztikusan, hálaadással akarja azokat használni. Jelzi, hogy mindezt végső soron a Teremtőnek köszönheti, neki mond érte köszönetet. Így a helyes emberi használat révén a tárgyak, az anyagi javak szellemi célokat szolgálnak, tehát helyreáll a teremtés eredeti rendje és rendezettsége, amelyet a bűn, a birtoklási vágy, a javakkal való visszaélések megsértettek. Ezáltal a “hajtsátok uralmatok alá” (Ter 1,28) parancsnak teszünk eleget. Tehát a használat célja és a használók szándéka a döntő, nem a tárgy, amit lehet jól és rosszul is használni. Az ágyúk, tankok, háborús fegyverek megáldásával, a Hubertus-misékkel és egyéb fél-pogány szertartásokkal kapcsolatban nekem is komoly fenntartásaim vannak. Ha a felcsúti stadion nem azzal a céllal épült, hogy ott fehér lovat áldozzanak, gladiátorjátékokat vagy hasonlókat tartsanak, akkor szerintem pusztán emiatt nincs kivetnivaló a megszentelésében / megáldásában. Mivel azonban ez a stadion egy markáns politikai jelkép, a püspököknek nem kellett volna asszisztálni a megnyitásakor.

 6. Orbán Tibor
  április 24, 2014

  Remélem, nem fel- csak megszentelte a püspök úr a focipályát. Ehhez egyébként elegendő és illendőbb lett volna a helyi plébánost felkérni.

  • H.Gy.
   április 25, 2014

   Vajon ott volt a helyi plébános?
   Fel vagy meg? Töprengtem ezen már korábban is, de szerintem nincs jelentősége, a szövegösszefüggés dönt.

 7. Orbán Tibor
  április 25, 2014

  Az én értelmezésemben felszentelni szakrális funkcióra szoktak: papot, püspököt, templomot stb. A többit megszentelik, vagy megáldják. Például lakást, tankot, húsvéti sonkát.

  • HedvigT
   április 25, 2014

   Én is így érzem: egy profán dolgot megszentelünk további profán használatra, tehát áldást kérünk rá, hogy Isten akarata szerint használjuk. A felszentelésben viszont a profán dolgot a szent szolgálatára ajáljuk fel. Pl. Egy épületet templomnak. Valószínűleg azért gondolom így, mert a papokat, diakónusokat, stb… soha nem megszentelik szent szolgálatukhoz, hanem felszentelik rá őket.

  • H.Gy.
   április 26, 2014

   Egyetértek. Egyházi használatban így, kollokviális használatban viszont a felszentelés felavatást is jelent, pl. X. Y. püspök megszentelte az új stadiont, X. Y. focikapus felszentelte az új focikaput. Pontosabb lett volna megszentelést írnom.

 8. HedvigT
  április 25, 2014

  Ami pedig püspök urunkat
  illeti, azon szoktam vigasztalódni, hogy Gellért személyében már volt ennek a megyének egy szent és példaadó püspöke. Ha régen is volt, de legalább volt 🙂

  • H.Gy.
   április 25, 2014

   Sovány vigasz.

   • HedvigT
    május 6, 2014

    Egy a hazájáért és az egyházért felelősséget vállaló értelmiségi számára mindenféleképpen. Azonban részemről, faluról származó hívőnek, aki sajnos “megszokta”,mert ilyen környezetben nőtt fel,hogy a katolikus pap műveletlen, anyagias és politikailag elfogult (és örömmel csodálkozik a ritka kivételeken) nincs jobb ötlet.

  • H.Gy.
   május 3, 2014

   Micsoda írásmű! Mintha egy iskolaújságot olvasnánk, csak éppen a végéről hiányzik a kislány neve: X. Y. 6. A osztályos tanuló. Valóban megállt az idő, az 1980-as években járunk.

   • BA
    május 3, 2014

    :))

   • David Vincent
    május 6, 2014

    ‘ Lehet ezt a hangulatot tovább fokozni? Igen, amikor három díva Tóth Gabi és Vera, valamint Radics Gigi elénekelték a Moulin Rouge-ból is ismerős Lady Marmalade-ot.’

    EZT már viszont tényleg nem lehet fokozni. Csak Kocsis püspököt sajnálom. Hiteles ember, de most rosszul mérte fel, hogy mire vállalkozik – vagy túl kényelmetlen lett volna kitérni a ‘feladat’ elől.

    • HedvigT
     május 6, 2014

     Nekem külön tetszik, hogy még a református püspök is “felszentelte”. 🙂

    • H.Gy.
     május 7, 2014

     Szerintem nagyszerű görög-katolikus püspökeink vannak. Sajnos az egyházakat mint közfeladatokat is átvállaló intézményfenntartókat ma az állam a finanszírozással zsarolni és manipulálni tudja. Meg is teszi, és különösen nehéz a helyzet az ország keleti részén. Egy bölcs püspök kénytelen tudomásul venni ezt a politikai játszmát, mérlegeli a helyzetet, de nem tart homíliát arról, hogy melyik pártra szavaznak az építők, és melyikre a rombolók.

 9. Visszajelzés: Mielőtt megőrülünk | Gépnarancs

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on április 22, 2014 by in Közélet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: