Heidl György blogja

Vivarium – Az egyház társadalmi tanítása

„A szegények az egyház kincsei” címmel teológiai műhelybe várják az érdeklődőket a bakonybéli bencés szerzetesek 2014. október 28-31. között.

A bakonybéli bencés közösség 2013-ban indította el a Vivarium teológiai műhelyt azzal a szándékkal, hogy a teológia iránt érdeklődő, világban élő keresztények mindennapi krisztuskövetésüket érintő kérdésekről ismereteket szerezzenek, tanuljanak, beszélgessenek egymással. Mindezt egy közel ezer éves bencés monostor falai között tehetik meg a szerzetesközösség által megélt napi imaélet keretein belül, felkészült teológusok, szakemberek vezetésével, szeminárium jelleggel.

A műhely nevét a 6. századi tudós szerzetes, Cassiodorus (+585) dél-itáliai kolostora ihlette: a Vivariumban élő szerzetesek az imádság és a Biblia tanulmányozása mellett a népvándorlás zűrzavaros korában a klasszikus keresztény műveltséget ápolva élték meg hivatásukat.

A műhelymunkára életkortól, nemtől és végzettségtől függetlenül mindazok jelentkezését várják, akik az életüket érintő kihívásokra a Kinyilatkoztatás és az egyházi hagyomány fényében szeretnének válaszokat találni, s ehhez néhány napra a világ zajától elvonulva készek egy monostor imádságos életébe bekapcsolódni.

A 2013-as Vivarium beszélgetéseinek témái a keresztény életállapotok (házasság és megszentelt élet), a szakrális művészet valamint a liturgia antropológiai alapjai voltak.

Az idén az egyház társadalmi tanítása és az evangéliumi szegénység kérdése áll a középpontban. Témagazdák: Udvardy György pécsi megyéspüspök, Baán Izsák bencés szerzetes, valamint a jelen blog szerzője.

Időpont: október 28-31.

Helyszín: A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor vendégháza

A jelentkezés feltételeiről, részletes programról érdeklődni lehet az izsak@szentmauriciusz.hu e-mail címen.

Jelentkezési határidő: 2014. október 15.

Hírdetés

Alapinformációk

This entry was posted on augusztus 26, 2014 by in Közélet, Teológia.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: