Heidl György blogja

Vízkereszt

Az ún. „Neon Keresztelőkápolna” (Battistero Neoniano) Ravenna legrégebbi építménye, amely részben egy római fürdőre épült. Ortodox keresztelőkáponának is hívják, megkülönböztetve az ariánusok keresztelőkápolnájától, amelyet Theodoric / Theuderik osztrogót király építtetett mintegy 50 évvel később. A nyolcszögalapú téglaépületet még Ursus püspök emeltette a 4-5. század fordulóján, de Neón püspök fejezte be az 5. század végén. Ekkor készült a mozaikdíszítés is. A mennyezeti mozaikon a szakállal ábrázolt Jézust kereszteli János a Jordánban. A folyót megszemélyesítő alak egyik kezében nádszálat tart, a másikban ruhát.

Az ariánusok (b.) és az ortodoxok (j.) keresztelőkápolnájának boltozati mozaikjai – Ravenna 5-6. sz.

Felice Kibel a 19. sz. közepén teljesen rosszul restaurálta a képet. Ő adott paténát Keresztelő Szt. János kezébe. János eredetileg Krisztus fejére tette a kezét, ahogyan az ariánusok keresztelőkápolnájának boltozati mozaikján ma is látható. A drágakövekkel kirakott kereszt, az ún. crux gemmata is későbbi kiegészítés, de nem tudjuk pontosan, mikori. Körülöttük az apostolok az egyház megszemélyesítői. A mozaikok hasonlóak a Galla Placidia díszítéséhez, de valamivel korábbiak. Az apostolok triumpháló menete a császári bevonulást idézi, amely átalakul a szentek és vértanúk győzelmi menetévé. A dicsőség nem a császáré, hanem Krisztusé.

"Semmiféle rossz szó ne hagyja el ajkatokat, hanem csak olyan, amely alkalmas az épülésre, hogy amiben kell, javára váljék hallgatóitoknak."

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on január 9, 2022 by in Ünnepek, Művészet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozz a 1 350 követőhöz

Archívum

%d blogger ezt szereti: