Heidl György blogja

Igen, igen – nem, nem

Nem feladatunk a búzát az ocsútól megkülönböztetni, mert az aratás ideje még odébb van. Lehetetlen azonban szó nélkül hagyni a KDNP hivatalos közleményét Schmitt Pál bebizonyosodott plágiumának ügyében.

A magát kereszténydemokratának nevező párt honlapján ezt olvashatjuk:

“A Kereszténydemokrata Néppárt reményei szerint végre pontot tett a politikai támadások végére a Schmitt Pál államfő kisdoktorija ügyében a független és szakmai testület által lefolytatott és a hibákat feltáró eljárás. A bizottság jelentése szerint formailag megfelelt a Testnevelési Egyetem doktori eljárása Schmitt Pál kisdoktorijának értékelésekor. A testület ugyanakkor megállapította: az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben. A kisebbik kormánypárt sajtóirodája az MTI-hez kedden eljuttatott reagálásában kiemelte: a köztársasági elnök kisdoktoriját vizsgáló bizottság jelentése megnyugtató lezárása lehet azon felvetéseknek, amelyek szerint kérdéses az államfő dolgozatának eredetisége.”

Beszédetek legyen igen-igen, nem-nem! A bizottság jelentésében hazudott, amikor azt állította, hogy nem a dolgozat szerzője követett el szakmai hibát, hanem az egyetem. A jelentés által kiváltott elemi felháborodás, valamint a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának és szenátusának minden józan gondolkodású ember számára evidens döntése, amellyel a mai napon megvonták a doktori címet a köztársasági elnöktől, leleplezte a KDNP tegnapi közleménye mögött megbújó kisszerűséget és ostobaságot. Egyik sem evangéliumi erény.

A kereszténydemokrata politikát a magyar országgyűlésben képviselni hivatott párt vezetői ismét bebizonyították szűklátókörűségüket, alkalmatlanságukat és eltávolodásukat a józan észhasználattól, a természetes erkölcstől és az evangéliumi etikától. Szívszorító ezt látni. A nyílt keresztényellenességnél sokkal fájdalmasabb a magukat kereszténynek nevezők kereszténységet romboló cselekvése, akár szándékos, akár tudatlanságból fakad.

Szent Ágoston gyakran beszélt azokról a “látszat katolikusokról”, akik mélyebb sebeket ejtenek, mint az eretnekek vagy a pogányok, mert belülről rombolják az egységet (ld. pl. Enarrationes in Ps. 103, 1.9; Exposito Ep. ad Gal. 22; De catechizandis rudibus 27.55, Fid. invis. 11). Úgy tűnik,  ez ügyben tapodtat sem haladtunk előre 1600 év alatt.

Fényt jelent az intellektuális és erkölcsi sötétségben a KDNP önjáró budapesti elnökének közleménye, aki az ügy kapcsán leszögezte: “A bűnről ki kell mondani, hogy bűn, a feketéről, hogy fekete, a fehérről, hogy fehér, ezt diktálja a keresztény erkölcs is”, és mindazok felelősségre vonását követelte, akik az ügy eltussolásában tevékeny szerepet vállaltak.

De jó lenne, ha egyszer katolikus szemmel is szépnek és igaznak látnánk a KDNP-t. Legalább megközelítőleg olyannak, mint amilyen az Egyház társadalmi tanítása!

 

Hírdetés

2 comments on “Igen, igen – nem, nem

 1. Névtelen
  március 30, 2012

  Remélem minden egyetem önmagába néz, és legalább 20 évre visszamenőleg megvizsgálja az általa kiadott doktori címek jogosságát!

 2. perfect
  március 30, 2012

  Iden, a KDNP álságosan viselkedett. na, és ? -hogy egy klasszikust idézzek.
  Schmitt Pál lebukott, nem sajnálom.

  De mi ebben a plágium ügyben a furcsa ? Igy működik ez még most is, csak van aki ügyesebb. Gondolhatja valaki komolyan, hogy a sokat publikáló, számtalan bizottságban, tudományos testületben közreműködő egyetemi emberek képesek a meghatározott követelményeknek megfelelni ? 🙂

  A Fidesz-KDNP majd választ másik hasonló kaliberű elnököt, mindenki szépen elnyámmog az ügyön, az IMF már úgyis lerágott csont.

  A várható következmény : a nyugati lapokban megjelennek a magyar diplomák és tudományos fokozatok minőségét megkérdőjelező írások.
  A németekkel ez nem fordult elő, pedig az ügy hasonló volt náluk is.

  Igy lehet egy vihart egy pohár vízben saját magunk ellen fordítani.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on március 29, 2012 by in Közélet and tagged , , .

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 354 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: