Heidl György blogja

Az eltűnt szakdolgozat és az oktatási igazgató

Lengvárszky Attila a barátom. Jóbarátom. Évekig karunk igazgatója volt, jelenleg a PTE oktatási igazgatója. Alkalmasságát, szakértelmét komolyan nem lehet kétségbe vonni.

Most Gyurcsány Ferenc eltűnt szakdolgozata kapcsán az egykori miniszterelnök egyik embere hazugsággal vádolja. Azt állítja, hogy  “Lengvárszky úr nem mond igazat. Sem abban, hogy nem hozzá tartozik a szakdolgozatok őrzése, de abban sem, hogy nem fideszes képviselő, hanem a Fidesz és egy civil szervezet közös jelöltjeként nyert mandátumot.” A súlyos vádat a blogíró arra alapozza, hogy a PTE Oktatási Igazgatóságának egyik feladata a következő: “Kidolgozza és folyamatosan gondozza az Egyetem szaklétesítési, szakindítási stratégiáját, koordinálja a szakindítási, szaklétesítési feladatokat, vezeti a kapcsolódó nyilvántartásokat.”

Nem kell filológiai képzettség ahhoz, hogy lássuk: “a kapcsolódó nyilvántartások” kifejezés a szaklétesítésekre és szakindításokra vonatkozik. Az Igazgatóság feladatkörébe tehát a diplomamunkák őrzése nem érthető bele.

Nézzük, mi a másik vádpont!  “A másik “füllentést” a valasztas.hu honlap leplezi le, ahol az alábbi adat olvasható. Lengvárszky úr, aki egyúttal a Vitézi Rend Baranya Megyei kapitánya is, igenis a Fidesz jelöltje volt a 2010-es önkormányzati választáson.”

Lengvárszky Attila az Összefogás Pécsért Egyesület elnökségének tagja. Ezt elég jól tudom, mert én magam is elnökségi tag vagyok. Azt is pontosan tudom, hogy az ÖPE-nek háromfős, önálló frakciója van a pécsi képviselőtestületben. 2010-ben az ÖPE, amely már korábban is képviseltette magát a közgyűlésben, a helyi Fidesszel megegyezett abban, hogy az önkormányzati választáson mely körzetekben nem indítanak egymással szemben jelölteket. Ezekben a körzetekben kettős jelölőszervként szerepelnek, de a három képviselő, köztük Lengvárszky Attila, ettől még az ÖPE jelöltje volt és maradt. Önállóságukat az is mutatja, hogy igen gyakran a Fidesz képviselőitől eltérően, sokszor velük szemben érvelnek és szavaznak a közgyűlésben. (Ezt el is várom tőlük!)

Végezetül. Lengvárszky Attila valóban a Vitézi Rend Barany Megyei kapitánya. Semmi hibát nem találok ebben. Édesapja vitézi címét a vonatkozó jogszabályok alapján ő is örökölte, de természetesen nem használja. Ráadásul egyáltalán nem látok összefüggést a vitézi rend és Gyurcsány Ferenc szakdolgozata között. Azt kellene feltételeznünk, hogy a minden bizonnyal kiváló tudományos munkát a Fidesz megbízásából a baranyai vitézek  Lengvárszky Attila vezetésével rajtaütésszerűen elrabolták? Ennek belátásához nagyobb hiszékenységre van szükség, mint ahhoz, hogy a napvilágra került tények alapján elfogadjuk: Gyurcsány úr híres szakdolgozata megfelelt a vonatkozó jogszabályoknak.

 

Hírdetés

2 comments on “Az eltűnt szakdolgozat és az oktatási igazgató

 1. Said Anonymus
  május 2, 2012

  Így van. Egyébként én örülök annak, hogy a volt miniszterelnökünk feljelenti az egyetemet, kiderítendő a szóban forgó munka hollétét. Legyen nyomozás és minden ami kell, bár nekem kétségeim vannak, hogy előkerül-e. Ismerve kissé az adott intézménytípus (intézeti és központi egyetemi könyvtárak) működését, el tudom képzelni, hogy valaki nyom nélkül eltüntessen egy ilyen irományt.
  Addig is kenődik majd még több emberre abból a kevésbé nemes matériából. Eddig már két tisztes pécsi egyetemi szakmai életpálya – egy hosszú (Mayer J.) és egy rövidebb (Lengvárszky A.) – besározódott kissé az ügy miatt. Hány ember élete, tisztessége megy még rá?

 2. David Vincent
  május 2, 2012

  Érdekes volt látni-hallani Gyurcsányt, amikor azzal fenyegetőzött, hogy ‘kiperli a vagyonából’ azt, aki plágiummal vádolja őt. Egy ‘minden gyanú felett álló polgár’ szavai voltak ezek.
  Az az érdekes, hogy Schmitt és Gyurcsány is rendszereken átívelő, ‘gazdag’ életpályát tudhat magáénak. El tudom képzelni, hogy mindkettőben lehetnek ‘érdekes’ -egy dolgozatnál jóval érdekesebb- momentumok. Schmitten látszott is, hogy nem hiszi el, hogy egy ilyen banánhéjon elcsúszhat (most tényleg ez a baj, fiúk?!). Bizonyos értelemben még sajnálom is őket. Hirtelen ez jut róluk eszembe:

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on május 2, 2012 by in Közélet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: