Heidl György blogja

Az MTI esete Ángyán Józseffel

Valahol, valakik kiadták a parancsot Ángyán József ellehetetlenítésére. Kinek van akkora befolyása, hogy ezt az MTI-n keresztül tegye? Kit és mit szolgál az MTI?

***

Az MTI egy ma regisztrált blogra hivatkozva sározza Ángyánt

14 óra 20 perckor jött ki az MTI híre ami Ángyán József “igazi arcára mutat rá”. A hír egy blogbejegyzésre hivatkozik, egy olyan blogra amiről életünkben nem hallottunk. 16 óra 30 percig senki nem találta a blogot az interneten, aztán meglett. Addig ezt írtuk:

“Csakhogy a blog nem található. Rákerestünk mind a blogra, mind a bejegyzés címére, mind szövegrészletekre, nincs találat. Csupán az MTI hír átvétele van a keresési találatokban jelenleg. 14:59-kor nem létezik a blog amire az MTI hivatkozik.”

***

Az LMP nyílt levele az MTI vezérigazgatójának

2012. május 2. szerda

Tisztelt Belénessy Csaba Vezérigazgató Úr!

A MTI ma kiadott közleménye Ángyán Józsefet, a Vidékfejlesztési Minisztérium nemrég lemondott államtitkárát, a Fidesz országgyűlési képviselőjét gyalázza. Szeretjük vagy sem, de a demokráciában gyakran előfordul, hogy közszereplőket pocskondiáznak. A távirati irodának kötelessége is ezekről beszámolni, hiszen ha ezt nem tennék meg, akkor más közszereplők véleményét hallgatnák el. Nem kötelessége azonban blogbejegyzésekből hírt fabrikálni. Különösen nem, ha a blog nem is létezik.

Az 50-es évek lejárató kampányait idézi, hogy az adófizetők pénzén fenntartott távirati iroda egy senki által nem ismert, és az internetes keresések alapján nem is létező blog bejegyzésére hivatkozva akar valakit lejáratni. Aligha véletlen, hogy a kiszemelt áldozat az a kormánypárti képviselő, aki igen éles szavakkal bírálta a kormány politikáját, aki szerint az állami földek bérbeadása kapcsán a kormány maffiózóknak és oligarcháknak kedvez.

Bár az LMP nagy tisztelője Ángyán Józsefnek, az az információ sem felel meg a valóságnak, hogy Szabó Rebeka a volt államtitkár tanítványa lett volna, ahogy az sem igaz, hogy közös könyvet írna Viszló Leventével.

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Az LMP és minden jóérzésű magyar polgár nevében követelem, hogy az MTI azonnal adjon ki helyesbítő közleményt, és tegye világossá, hogy az általa kiadott hír minden alapot nélkülöz. Követelem továbbá, hogy indítsanak vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy ki felelős a közmédiában elkövetett újabb súlyos normasértésért!

Budapest, 2012. május 2.

Üdvözlettel: Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese, a Kulturális és sajtóbizottság alelnöke

 ***

Ángyán József levele Belénessy Csabának

„Tisztelt Belénessy Csaba Vezérigazgató Úr!

Az MTI 2012. május 2-án 14 óra 20 perckor közreadott egy engem lejáratni szándékozó koncepciós irományból kreált hírt, amelyet visszautasítok. Az abban foglaltak minden alapot nélkülöznek, egytől egyig szemenszedett hazugságokat tartalmaznak. Visszautasítom továbbá azt az eljárásmódot, ahogyan az MTI, az ország közpénzekből fenntartott hírügynöksége egy hivatalosan nem létező blogon ma megjelentetett első és egyetlen bejegyzésből példás gyorsasággal, néhány óra leforgása alatt országos hírt kreált anélkül, hogy a bejegyzés tartalmát bármilyen módon ellenőrizte volna.

Követelem, hogy a jó hírnévhez való jogom durva megsértését helyesbítő közlemény azonnali kiadásával korrigálják, s erre külön hívják fel azon sajtóorgánumok figyelmét, amelyek az Önök hírét átvették! A helyesbítő közleménnyel egyidejűleg az MTI jelen levelemet is hozza nyilvánosságra!

Követelem továbbá, hogy indítsanak azonnali vizsgálatot annak kiderítésére: hogyan fordulhatott elő, hogy egy ilyen 1 napos blog első és egyetlen bejegyzése vezető hírré válhatott az MTI-nél, különös tekintettel arra is, hogy ki vagy mely intézmény volt a figyelemfelhívó hírforrás! Elvárom, hogy a vizsgálat eredményeiről engem informáljanak és a közvéleményt tájékoztassák.”

Hírdetés

2 comments on “Az MTI esete Ángyán Józseffel

  1. rianas
    május 3, 2012

    Ismerjük a régi viccet: “A hír igaz…Csak nem osztogatnak, hanem fosztogatnak…” stb. Ugyanazok, ugyanitt.

  2. semperidem
    június 21, 2012

    Köszönöm

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on május 3, 2012 by in Közélet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: