Heidl György blogja

Változó kulisszák

Amikor megnéztem ezt a felvételt, azt gondoltam, a jelenlegi politikai ellenzék terjeszti a világhálón.

Aztán észrevettem, hogy a kormány hivatalos videócsatornáját látom.

Nagy élmény újból átélni gyermek- és ifjúkorom televíziós tudósításainak hangulatát, hiszen az emlékek megfakulnak, csakúgy, mint az efféle régi filmkockák:

És akkor feltűnt a jobb oldali videókínálatban egy kedves filmecske is:

Amiről eszembe jutott egy nemrég látott plakát:

ORbán 50

Változó kulisszák.

Hírdetés

18 comments on “Változó kulisszák

 1. Bertalan
  április 29, 2013

  Ez egy kicsit inkorrekt, mivel Orbánt nem tankokkal választották meg, hanem demokratikus választáson. A youtube tele van Barack Obama hasonló videóival, a többieket nem tudom, de nem hiszem, hogy ez valami magyar sajátosság, vagy hogy attól lenne kevésbé demokrata egy állam vezetője, hogy protokoll-látogatást tesz a démosznál.
  De az igazi bajom az ezzel a bejegyzéssel, hogy ellehetetleníti a párbeszédet… Pedig, kedves György, Orbán Viktor valóban egy ember, akár föl is lehetne hívni, és beszélgetni vele, és meggyőződni, hogy valójában hiteles ember-e. Akár zenész köreiben, akár egyházi körökben könnyen talál valakit, aki személyes kapcsolatban van vele.

  • trienti
   április 29, 2013

   Kedves Bertalan!

   Demokratikus választás? Mi között? Kik között?

   A hitelességről elsősorban nem a szavak, hanem a tettek árulkodnak. Az abortusz megengedése, törvényes védelme, a homoszexuális felvonulás és pornográf termékek forgalmazásának engedélyezése, a szabadkőműves páholyok működési jogának biztosítása, a magyar föld és vízkészlet védelmének negligálása, a politikai és közbűntényesek jelentős részének el nem számoltatása, az országból kiügyeskedett óriási összegek és a zsebszerződések elnézése önmagáért beszél.
   Ismertek ezek a problémák Ön előtt is? Miről kéne még érdeklődni zenész és egyházi körökben?

   Ha a felsoroltak ellenkezőjéről akar meggyőzni minket, rajta! Várjuk a cáfolatot!

   • David Vincent
    április 29, 2013

    Kedves Trienti!

    Szerintem is nagy a kontraszt Orbán Viktor szavai és tettei között, és ezért megérdemli a kritikát.
    Azt azonban nem hiszem, hogy az abortusszal kapcsolatban felelősségre lehetne őt vonni. Egy keresztény politikusnak is el kell fogadnia azt, hogy a polgári törvények sok tekintetben megengedőbbek. Ezen változtatni demokráciában csak eléggé kötött pálya mentén lehet. Az már más kérdés, hogy akarnak-e változtatni egyáltalán.

   • d
    április 29, 2013

    Kedves Trienti!
    Magam részéről nem kapcsoltam volna a párbeszédbe az abortusz kérdését.

    Kedves D. Vincent!
    Az előbb felvetett kérdésre nem így reagáltam volna. Pontosan egy keresztény embernek (ahogy Te mondod “politikusnak”) nem szabad elfogadnia, hogy polgári törvények megengedőbbek. Adójával ugyanis hozzájárul az ingyenes, várólista nélküli abortuszt. Ilyen értelemben ugyancsak tevőleges résztvevővője számos emberölésnek. Az eléggé kötött pálya alatt az adófizetés megtagadását érted?

   • d
    április 29, 2013

    Bocsánat!
    Az előbbi hozzászólásomban: abortuszt helyett abortuszhoz
    Egy szent misén lehet imádkozni bárki jó útra téréséért, és hálát adni ennek megvalósulásáért

  • H.Gy.
   április 29, 2013

   Kedves Bertalan, köszönöm a jó szándékú figyelmeztetést! Mindig törekszem arra, hogy még az éles kritika se legyen sértő. Kádár János és Orbán Viktor között nem a hatalom megszerzésében, hanem gyakorlásában látok hasonlóságokat. Az analógiát erősíti az a javaslat is, hogy hívjam fel, és személyes beszélgetés során tisztázzam a magam számára a hitelességét. Ez a Kádár-titkárság képzetének továbbélése, és sem elvben, sem valóságosan nincs rá lehetőség. Számos tekintélyes, a kormány hatalomra jutásáért sokat fáradozó embert ismerek, akik megpróbálkoztak hasonlóval, de válaszra sem méltatták őket.

   • trienti
    április 30, 2013

    Kedves Dávid!

    Mindenki felelős mindenkiért! Minden magyar minden magyarért! Ezt indokolni kell?
    Demokrácia? Miben? Ártatlan (magyar) életek kioltásában? Ön keresztény? Úgy értem nem névleg. Ha nem az, akkor humanista? Itt is úgy értem, hogy nem névleg. Kötött pálya mentén lehet csak változtatni? Egy tollvonással szüntetnek meg és léptetnek életbe demokratikus jóváhagyás nélkül törvényeket. Ismerős helyzet? Akkor Ön miről beszél?

   • trienti
    április 30, 2013

    Kedves D!

    Elárulná, hogy mi a probléma a legnagyobb probléma szóvá tétele miatt, ami nemzetünk fennmaradását és egy égbekiáltó bűn legalizálását illeti pártokra való tekintet nélkül ? Nem a tény meglétével van a baj, ami ellen minden magyarnak kötelessége felemelni a szavát?

    Feltűnő más keresztények csendje/hallgatása ezen az oldalon és ebben a témában. Ja és a zenész és egyházi köröké is, nem beszélve Bertalan testvérünkről az Úrban.

 2. David Vincent
  április 29, 2013

  Kedves D!

  ‘ egy keresztény embernek (ahogy Te mondod “politikusnak”) nem szabad elfogadnia, hogy polgári törvények megengedőbbek’ – néha pedig el kell fogadnia. Elítélem a házasságtörést, de nagyon nem szeretnék olyan országban élni, ahol a polgári törvények is büntetik!

  ‘Az eléggé kötött pálya alatt az adófizetés megtagadását érted?’
  A kötött pálya alatt azt értem, hogy megvan a dolgok befolyásolásának a menete: pártok, parlamenti többség stb. Nem hiszem, hogy az abortusz szigorításának komoly támogatottsága lenne a Fideszben.
  Nem is örülnék neki, ha komolyan felmerülne. Nem azért, mert nem tartom égbekiáltó dolognak, hanem mert szinte biztosan megbukna,az ügy, viszont cserébe minden ilyen kezdeményezés összekapcsolódna a Fidesszel. Ez pedig évekre, talán évtizedekre ellehetetlenítené a szigorítást. Ez a kormány ugyanis kis dolgokban nem keresztény, és nem lenne hiteles, ha nagy dolgokban az akarna lenni.

  • d
   április 30, 2013

   Jaj! Bocsánat, ettől tartottam. Mintha messzebbre kerültünk volna a blogban felvetett eredeti problémától.

 3. David Vincent
  április 29, 2013

  Kedves D!

  ‘Adójával ugyanis hozzájárul az ingyenes, várólista nélküli abortuszt. Ilyen értelemben ugyancsak tevőleges résztvevővője számos emberölésnek.’

  Az viszont reális cél lenne, hogy tegyék lehetővé, hogy aki nem akarja, annak a pénzét ne fordítsák abortuszok pénzelésére. Ahogy létezett a hadseregben a polgári szolgálat, ugyanúgy lehetne abortusz-mentes eü biztosítás is.

 4. David Vincent
  április 30, 2013

  Kedves Trienti!

  Nem az abortusz megítélésében van köztünk vita, hanem abban, hogy demokratikus keretek között mit lehet megtenni és mit nem. Valószínűleg lehetett volna kicsit szigorítani, de a teljes tiltás ma Magyarországon illúzió. Erre egy demokratikusan megválasztott politikusnak tekintettel kell lenni.
  Ami hiányzik, az a közvélemény befolyásolása az életpárti kezdeményezések támogatásával. Ennek voltak jelei (örökbefogadási kampány), de aztán abbamaradt a dolog.

 5. trienti
  május 1, 2013

  Kedves Dávid!

  Sajnálom, hogy magyarázni kell egy magától értetődő igazságot. A “demokratikus keretek” nem biztosíthatják az ártatlan életek kioltását, még kevésbé hatalmazhatnak fel bárkit többségi szavazás, kívánság által erre. Az ilyen elvek Isten- és ember-ellenesek! Mint írtam fentebb: egy tollvonással szüntetnek meg és léptetnek életbe demokratikus jóváhagyás nélkül törvényeket. Tehát demokratikus jogokra hivatkozni ebben a kérdésben szemfényvesztés és álszent dolog.

  Ne legyen fogadott vagy fogadatlan prókátora(*) egy istentelen demokratikus jognak, mert erre nincs mentség. Ön inkább harcoljon és tiltakozzon ez ellen sem mint magyarázgasson egy nagy sóhajtással, hogy “hát ez van”.

  David V: “Valószínűleg lehetett volna kicsit szigorítani, de a teljes tiltás ma Magyarországon illúzió.”

  Szigorítani? Szelektált magzatgyilkosságot? Ez mit változtat a képmutatáson és az égbekiáltó bűn jóváhagyásán?

  “Az orvosok legalább 90%-a tisztában van azzal, hogy az abortusz gyilkosság, orvosetikailag nem lenne szabad végrehajtani. Mégis elkövetik! Mert: pénzt kapnak érte. Következésképpen az abortuszokért pénzt kapó orvos esetében fennáll, hogy nyereségvágyból, előre megfontolt szándékból és különös kegyetlenséggel végrehajtott magzatgyilkosságot követtek el.
  Felelősnek számítanak az illetékes orvostudomány vezetői is, mert nem tiltják be az abortuszt a kórházakban. Felelős Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, akinek jogában állna az abortuszt elkövető orvosokat törölni a Magyar Orvosi Kamara tagságából!
  Felelős még Áder János, államelnök, akinek a nemzetünket alapjaiban érintő tragédia kivédésében nagy szerepe, hatása van.

  Orbán Viktornak, mint miniszterelnöknek is tudnia kell ezt. Jogában állt volna az abortuszokat betiltani, egyik napról a másikra, de elmulasztotta ezt megtenni. A mulasztása az eltelt majdnem három évben 130 ezer magzat kínszenvedését okozta.—–A KDNP vezetői, képviselői cinkos módon hallgatnak.

  Ha Lázár János képes volt elkövetni azt, hogy egyik napról a másikra betiltsák a játéktermeket, nemzeti érdekekre hivatkozva, akkor az abortuszok fölötti szemet hunyás ma már a gyilkosság kategóriájába tartoznak.” (x-…hu)

 6. David Vincent
  május 1, 2013

  Kedves Trienti!

  ‘Szigorítani? Szelektált magzatgyilkosságot? Ez mit változtat a képmutatáson és az égbekiáltó bűn jóváhagyásán?’

  Akár tetszik nekünk, akár nem, a teljes abortusztilalmat ma Magyarországon demokratikus keretek között bevezetni nem lehet. Ettől még nem kell róla lemondani, de hosszú folyamat lenne még akkor is, ha lenne rá szándék.

  A politikusokkal kapcsolatos véleményével jórészt egyetértek. A játékautomaták betiltása rossz párhuzam. Az csak a magyar lakosság kis részét érintette. Az abortusszal sajnos nem ez a helyzet.

 7. trienti
  május 1, 2013

  David V. : “Akár tetszik nekünk, akár nem, a teljes abortusztilalmat ma Magyarországon demokratikus keretek között bevezetni nem lehet.”

  Tehát akkor az önök logikája szerint annyi az ártatlan életek védelmének a “demokratikus keretek” istenségként való tisztelete, imádása miatt. Én nem hiszek a hosszú folyamatok türelmes kivárásában, amikor rögtön is lehet, sőt kell cselekedni.

  Ha az abortuszok jobban és nagyobb mértékben fenyegetnek minket nemzetbiztonsági szempontból, mint a játékkaszinók léte, -mint ahogy megállapította- nem természetesebb lenne ezt annál inkább egy tollvonással betiltani?
  Az, hogy ezt megtehetnék, de nem akarják, az más kérdés. Ezen a ponton kellene elgondolkodniuk a Bertalan testvérünk által ajánlott bennfentes egyházi és zenész köröknek.

  • David Vincent
   május 2, 2013

   Nem tisztelem ‘istenségként’ a demokratikus kereteket, ahogy az időjárást vagy az olaj árfolyamát sem.

   Viszont továbbra is fenntartom, hogy

   a teljes abortusztilalmat ma Magyarországon demokratikus keretek között bevezetni nem lehet.

   Ez van. Csinálhat esetleg diktatúrát vagy elkezdheti gyúrni a közvéleményt, hogy egyszer többsége legyen az életpárti gondolatnak.

 8. trienti
  május 2, 2013

  Az életpártiság nem többségi vagy kisebbségi szavazás vagy közvélemény kérdése kedves Dávid. Még csak nem is diktatórikus gondolat. Itt természetjogról, isteni parancsról, emberszeretetről és nemzeti érdekről van szó. Ha Ön ezt nem látja (be) és az ártatlan életek kioltását demokratikus joggal indokolja egy nagy sajnálkozó sóhajtással, akkor ellentmondó módon Ön a demokrácia diktatúráját ismeri el akarva-akaratlanul.
  Az “ez van” nem elfogadható!

  • David Vincent
   május 2, 2013

   Teljesen felesleges egymás idejét tovább pazarolni.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on április 27, 2013 by in Közélet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: