Heidl György blogja

Az idő értéke

Seneca barátjának, Luciliusnak üdvözletét küldi.

Fogadd meg a tanácsom, Luciliusom, s védd meg magad önmagad számára: az időt, amelyet eddig

Lucius Annaeus Seneca (Kr. e. 4 k. - Kr. u. 65) A kép forrása: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Seneca-berlinantikensammlung-1.jpg

Lucius Annaeus Seneca (Kr. e. 4 k. – Kr. u. 65)
A kép forrása: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Seneca-berlinantikensammlung-1.jpg

elraboltak, vagy elloptak tőled vagy pedig csak úgy tovatűnt, gyűjtsd össze és őrizd meg. Hidd el, hogy úgy van, ahogy írom: időnk egy részét nyíltan elrabolják, más részét ellopják tőlünk, harmadik része észrevétlenül elfolyik: Mégis az a legcsúnyább időveszteség, amely hanyagságunk eredménye. S ha valóban meg akarod gondolni a dolgot, életünk legnagyobb része úgy telik el, hogy rosszul cselekszünk, nagy része úgy, hogy semmit sem csinálunk, szinte egész életünk pedig úgy, hogy mást csinálunk, mint amit kellene. Tudnál nekem olyan embert mondani, aki valamilyen értéket tulajdonít az időnek, aki becsüli a napot, aki megérti, hogy naponként meghal? Csalódunk ugyanis abban, hogy a halált a jövőben bekövetkezendőnek tekintjük, holott a halál nagy része már mögöttünk is van. Ami életünkből letelt, az a halál birtoka. Tégy tehát úgy, Luciliusom, ahogy leveled szerint cselekszel, ragadj meg minden órát: az lesz az eredmény, hogy kevésbé fogsz függni a holnaptól, ha a mának nekifekszel. Míg halogatjuk az élet kötelességeit, elfut előlünk az élet. Minden a másé, kedves Lucilius, csak az idő a miénk. Csak ennek az egyetlen tovatűnő, bizonytalan dolognak birtoklására szánt minket a természet, ebből pedig az űz ki bennünket, aki csak akar. S olyan ostobák a halandók, hogy a legcsekélyebb és leghitványabb dolgokat, amelyeket pótolni lehet, terhükre engedik írni, mikor valamit elértek, de senki sem gondolja, hogy tartozna valamivel, ha időt kapott, holott ez az egyetlen dolog, amelyet még a hálás ember sem tud viszonozni. Kérdezed talán, hogy járok el én, aki téged ezekre a dolgokra tanítalak. Megvallom őszintén: ahogy ez a pazarló, de aprólékos embernél történik, kiadásaim elszámolása rendben van. Azt nem mondhatom, hogy semmi időt nem fecsérlek el, de meg tudom mondani, hogy mennyit, miért és milyen módon veszítek el: legalább meg tudom magyarázni szegénységem okát. Velem is az történik azonban, ami a legtöbb emberrel, akik önhibájukon kívül szegénysorsba jutottak: mindenki megbocsát, de senki sem nyújt támogatást nekik. Mi hát a helyzet? Én nem tartom szegénynek azt, aki meg van elégedve, bármilyen kevés marad is neki, mégis szeretném, ha te megőriznéd a tiédet és kellő időben látnál a dologhoz. Őseink ugyanis azt tartották, hogy késő a takarékosság, amikor már fogytán van a vagyon. Mert nemcsak a legkevesebb, de egyúttal a legrosszabb rész is marad alul. Isten veled!

Sárosi Gyula fordítása

Hírdetés

5 comments on “Az idő értéke

 1. trienti
  július 4, 2013

  Köszönet ennek a rendkívül hasznos írásnak a leközléséért. Az idő értékéről Liguori Szent Alfonz (http://hu.wikipedia.org/wiki/Liguori_Szent_Alfonz) is írt. Érdemes lenne a szentek gondolatait is közzétenni ezzel kapcsolatban. Volt olyan közöttük, aki óránként tartott lelkiismeret-vizsgálatot.

  • H.Gy.
   július 4, 2013

   Nagyon köszönöm! Hol található Szent Alfonz elmélkedése az időről?

 2. trienti
  július 5, 2013

  Szívesen! Örülök, ha tudok segíteni valamiben.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on július 2, 2013 by in Filozófia.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: