Heidl György blogja

Végső visszaszámlálás

Nagyon úgy tűnik, hogy tíz nap múlva megszűnik a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság. Még mindig nagyon kevesen fogják fel ennek a tragédiának a mélységét. Huszonegy éves története során Kishantos megmutatta, miképpen maradhat fenn és fejlődhet önerejéből egy közösség, hogyan juthat egészséges élelemhez, hogyan teremthet munkahelyeket, hogyan képezheti, taníthatja a fiatalokat, mi módon kapcsolódhat be hasonló közösségek nemzetközi hálózatába. Kishantos képviselte a második Orbán-kormány hivatalos, de nem megvalósult nemzeti agrárpolitikáját, és ezért ugyanezen kormány nem-hivatalos, ámde megvalósult agrárpolitikájának az útjában állt.

A Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság nagy múltú, nemzetközi rangú intézmény. A biogazdaság területi tervezettsége és ökológiai egysége precízen kivitelezett, szisztematikusan és organikusan felépített. 1995-ben német-magyar megállapodás és megbízás értelmében Dr. Friedhelm Feindt (a türingiai Mühlhausen város melletti Gut Sambach biodinamikus farm alapítójának) szakmai kiválóságára támaszkodva indult el a munka Kishantoson. Beszélgetés Friedhelm Feindt úrral Kishantosról.

Hírdetés

15 comments on “Végső visszaszámlálás

 1. d
  október 20, 2013

  Amint már írtam, több helyre telefonálgattam. Tulajdonképpen eredmény nélkül zárult, de van tanulsága. Elmondtam mindkét helyen, ilyen “apróságok” miatt, választásokat lehet veszíteni. Ők nem politikusok, volt a válasz lényege.
  Lehetne vmi internetes kezdeményezésbe fogni?!. Bár lenne sok hasonló horderejű ügy, ami miatt fel kellene hatékonyan lépni, de tekintsük ezt a legsürgetőbbnek. Én a részemről hajlandó vagyok október 23-án néhány órát demonstrálni egy táblával a lakóhelyemen, olyan területen, ahol a forgalmat nem akadályozom (vagy akár igen), de jól szem előtt leszek. Egy vasútátjáró előtti járdaszigeten. Ha gyors választ kapok, belemehetek a részletekbe.

  • HA
   október 20, 2013

   Aláírásgyűjtésről tudok, a kezdeményezők között van az MME, Védegylet, Greenpeace, WWF és még sokan mások. De hogy mi lesz belőle…

  • H.Gy.
   október 20, 2013

   Itt lehet csatlakozni a tiltakozókhoz. Én már régen megtettem, nem tudom, miért nem jelenik meg a listán a nevem. http://www.kishantos.hu/news/-n82.html

   (Tudod, kit kell megkérdezni a teendőkről, hívd fel! Gy.)

   • d
    október 20, 2013

    ma már túl késő van

   • HA
    október 21, 2013

    Egy másik oldal, úgy tűnik, gyakrabban frissül, ott már látható a neved.

 2. d
  október 20, 2013

  Az aláírásgyűjtés csak egy állásfoglalás, de senkit nem “kényszerít” cselekvésre.

  • HA
   október 21, 2013

   Így igaz. Viszont a táblával demonstrálásra is igaz ez az állítás sajnos. Reménykedni is lehet még a véleménynyilvánítás bármely formája mellett pluszban. És tényleg: hátha…

   • H.Gy.
    október 21, 2013

    Holnap megyek Kishantosra. Majd írok róla.

   • d
    október 21, 2013

    Köszönöm, hogy kedvet csinálsz hozzá. Van valakinek jobb ötlete?
    Egyébként a Szili Katalin vezette fenntartható fejlődés munkacsoport várhatóan napirendre tűzeti a parlamentben, talán sikerül nekik elérni vmit.

    • HA
     október 21, 2013

     Nem a jobb-rosszabb skála mentén gondoltam… És mindenki, aki valamit tenni akar, szabadon választhat, hogy mi az, amit meg is tud valósítani. Amúgy a greenpeace.org-os linkemből az is kiderül, hogy a szervezet meglehetősen konkrét akció(ka?)t is szervez, esetleg hozzájuk is lehet csatlakozni.
     Egyszer-egyszer volt alkalmam valami ellen demonstrálni, sajnos tapasztalat, hogy az sem feltétlenül nagyobb erejű, mint 300 aláírás.
     (Kis falumban most konkrétan van egy olyan helyzet, amikor primitív érdekek köpik szembe azokat, akiknek a mindennapi élete lett pokollá jó pár hete, és akkor ez csak egy kicsi város, nem országos erővonalak húzódnak erre – vagy ki tudja…na mindegy…)
     Munkacsoport tagja nem vagyok, se nevem, se ismerősöm, szóval… Viszont szerencsésebbnek gondolom, ha a kicsik inkább egyszerre mozdulnak, mintha mindenki mást próbál. De ez csupán saját használatra szánt, naiv elképzelés.

    • d
     október 22, 2013

     Na jó meggyőztél, elnapolom a dolgot.Inkább kertet ások.
     Megvárom a Heidl úr beszámolóját.

 3. IMB
  október 22, 2013

  Kedves HA!
  A “kis falu” és a “kicsi város” is érdekel bennünket (ha szabad többes számot használnom)! Az ilyen-olyen színű manipulált médiából úgy sem lehet használható értesüléseket szerezni.
  Magam sem hiszem, hogy a mesterségesen kialakított “országos törésvonalak”-ban érdemes gondolkodni. Viszont az igaz, hogy kis országunk olyan mint egy fraktál: minden részletében látszik az, ami nagyban, még ha a szereplőket nem is úgy hívják.

  • HA
   október 25, 2013

   Igen, ez egy “csodás” Mandelbrot-halmaz. Sajnos túl közel vagyunk a fővároshoz, és az agglomeráción keresztül olykor finom kis erővonalakat tapinthat az ember.
   Igen röviden arról szól a történet, hogy itt és a közelben mindent feltúrtak, mindent átépítenek, illetve megépítenek (állítólag kész is lesznek valamikor…majd…sokára…gőzünk sincs mikor), de a lényeges szempontok között nem szerepelt egy pillanatig sem, hogy itt amúgy emberek laknak, élnek, közlekednek – hovatovább ingáznak. Néhány közvetlen családtagomnak a hazajutás is balesetveszélyes, egyikük konkrétan azt mondta, egy-egy pillanatig halálfélelme volt. (És erre a megoldásra valakik azt mondták, hogy OK, rendben van a kivitelezés, mehet a munka…) “Könnyed, vidám kisszínes…” – csak nekem fordul fel a gyomrom tőle. Amúgy biztos örülnöm kéne, hogy egyáltalán építenek errefelé. (úgy tűnik, hálátlan dög vagyok, szórok is némi hamut a fejemre)

 4. Visszajelzés: A Fazekas földje | Heidl György blogja

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on október 20, 2013 by in Közélet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: