Heidl György blogja

Tanulgatok

Nincs vitám azokkal, akik szerint országunk vezetőit a nép választotta, de a Jóisten küldte. A Gondviselés hosszú távra tervez, ezért már évtizedekkel ezelőtt egyazon szakkollégiumba vezérelt néhány kiválóságot, hogy majdan legfőbb közjogi méltóságként országunk felvirágoztatásáért és a kereszténydemokrácia nagyobb dicsőségéért fáradozzanak. Így van ez, ha Odafentről vigyáznak ránk. Mi más magyarázat kínálkozik a dolgok és személyek e páratlan együttállására? Köztársasági elnök, miniszterelnök, országgyűlés elnöke, főügyész, főbíró, alkotmánybíró, alkotmányíró. Egy helyen éltek, egy helyről jöttek, együtt lélegeznek, együtt cselekszenek. Bár hajdan ifjonti hévvel látszólag mindnyájan a „keresztény kurzust” és a „csuhásokat” tekintették a haladás kerékkötőjének, és volt, hogy huncut-pajkosan a parlamentben gúnyolódtak az imádságon és a kereszténydemokrácián, lapjuk egyházellenes különszámában pedig tréfásan „cápalátogatásként” értékelték II. János Pál pápa magyarországi látogatását, ma már az „antalli-örökség” érett-komoly letéteményeseiként szeretettel ölelik magukhoz „természetes szövetségeseiket”, a keresztény egyházakat.

Üdvtörténetileg tehát tudom értelmezni a helyzetet, pótolnivalóm azonban bőven akad. Most a szavak új-kereszténydemokrata jelentését tanulgatom.

Tudom, szubszidiaritás az, amikor az állam minden gondot levesz a vállunkról, és önkormányzat: ahol nem születhet érdemi döntés. Demokráciának nevezzük a központi vezérlést, civilnek, aki párt és pártvezér mellett tüntet. Az emberi méltóság és a munkavégzés fogalma egy és ugyanaz. A hajléktalan: bűnöző. Tolvaj, aki lomtalanításkor elvisz egy kidobott széket. Az igazságos közteherviselés másik neve egykulcsos adó, és gyarapodó gazdaság, ha a tehetős vagyona nő, a szegényé csökken. Piaci verseny, ha pártcég nyeri a ki nem írt „tendert”, trafiktörvény, ha párt osztja szét a dohányt. Családi gazdaság a több ezer hektáros nagybirtok. A nemzeti park: felparcellázandó szántóföld. Jó, ha csökkentjük az államadósságot, hiszen akkor az növekedni fog. Rezsiharc, ha a háztartások terhei nőnek. Tájékoztatás az ellenőrzött hírgyártás. A kultúra másik neve labdarúgás. Tudom, hogy a művészet azonos az MMA-val, a tudomány az MTA-val. Az egyetem valójában technikum, a bölcsész tücsök, a filozófus pedig gengszter.

Sok egyebet tanulgatok még, hogy illeszkedjem a rendszerbe, hiszen ismerem az alapelvet: nincs rosszabb annál, mint ha visszajönnek a komenisták.

Hírdetés

13 comments on “Tanulgatok

 1. vica57
  december 14, 2013

  Ó, ha én tudnék így írni…
  Szégyen, ahogy kedvükre kisajátítják a szavakat és újraértelmezik őket.
  Nem csak a fentieket, hanem még sok-sok mást.

 2. László Károly
  december 15, 2013

  Az alap bejegyzéshez: Köszönöm az inspiráló nézőpontot. A legnagyobb élményem, ha lehetőségem van megvizsgálni egy jelenséget olyan szemszögből, ami számomra csak fel-fel sejlik, de nem megyek végig a gondolaton. Az egyik felsorolt ponton azért egylőre még önvédelemből elakadok. Civil vagyok. Nem tüntettem párt és pártvezér mellett. Voltam viszont olyan megmozduláson, amit utólag ezzel a bélyeggel illettek. Mint a saját világlátásomban napról-napra kételkedő ember – félre az önvédelemmel – ezt is megpróbálom a jelzett módon is átgondolni. Addig is, egy kis empátiát kérek! Hátha mégis megfonolt civil magatartás, józan mérlegelés van a résztvétel mögött. A képviseleti demokrácia egyik legkomolyabb feladataként élem meg ezt a mérlegelést. Kevés valódi információ áll rendelklezésemre arrol az embercsoportról, aki az én gondolataimat leginkább képviseli. Marad nekem is a módszertani kétely. Mégegyszer köszönöm az ehhez nyújtott segítséget!
  Üdv!
  Károly

  • H.Gy.
   december 15, 2013

   De jó ilyet is olvasni! Köszönöm!

 3. Anettka van de Mért
  december 15, 2013

  Csak nekem jut eszembe mostanában állandóan Orwell és a három jelmodat?

 4. d
  december 16, 2013

  Jól belehúztatok, így Advent 3. vasárnapján (jónak lenni jó, mi?).
  Kedves Gyuri!
  Szócikkeidet a Czakó Gábor is megirigyelheti. Azt hiszem kiszülhet az újabb magyar-magyar szótár.
  Egy szócikket már is javasolnék: Ismeretlen Magyar Bankár (lásd: Sánta Kutya díj)

  [Bocsánat, de mivel Artúr nevű hozzászóló megjegyzéseit töröltem, a neki címzett szakaszt innen törlöm.]

  Károlynak, változatok néhány magánhangzóra : “Civil vagyok”: 1. bízik vakon, 2. mindig kapok, 3. kicsit nagyot, 4. kibic, ha szól, 5. mit is papol? 6. nincs mit Karol!

 5. David Vincent
  december 16, 2013

  Ha jól látom, eltűnt az Artúrnak adott részletes válasz.
  Ebben szó volt Budai Gyuláról, akinek neve pár napja egy másik hír kapcsán is felmerült:

  http://index.hu/belfold/2013/12/08/pert_vesztett_budai_gyula_kishantos-ugyben/

  • H.Gy.
   december 16, 2013

   Most töröltem az összes Artúrt. Túl sok volt ez.

 6. lux
  december 16, 2013

  Hova lett az Artúrral folytatott vita?
  Sajnálom, hogy nem olvashatom válaszát a kristálytiszta érvelésedre, amelyben karakánul megvédted az üldözött Lukács-tanítványokat.

 7. IMB
  december 16, 2013

  Én most már csak azt szeretném tudni minden kedves hozzászólótól, hogy az MTA középkor-kutatói és az ELTE Platón-kutatói (és még néhány más kedvezményezett kutatócsoport) mitől is Lukács-tanítványok? Nem hogy nem is látták Lukácsot, de többségük nem is volt hajlandó olvasni sem.

 8. Anettka van de Mért
  december 16, 2013

  Lux: Artúrért nem kár. Aki ilyet akar olvasni, a fészen, az origo-n és a címoldalas blogok komment-folyamaiban számtalan ilyen futóbolond kommentál.

 9. László Károly
  december 16, 2013

  Kedves D!
  Jaj!
  Visszamenekülök a H.GY. bejegyzések szintjére. Ott olvasok. Csendben.
  Károly

  • d
   december 17, 2013

   Örülök, kedves Károly, hogy nem vetted zokon soraimat és felülemelkedve visszamenekültél a csendes olvasásba
   Bocsánat, de nincs erőm “civilségemet” bemutatni.
   Áldott Karácsonyt!

 10. Visszajelzés: Miért szül gyűlöletet az igazság? | Heidl György blogja

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on december 14, 2013 by in Közélet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: