Heidl György blogja

“Sosem gondoltuk mi azt komolyan”

„Sosem gondoltuk mi azt komolyan!” A Parlament folyosóján hangzott el a fenti mondat egy köztiszteletben álló kormánypárti képviselő részéről a Nemzeti Vidékstratégiára – a kormány hivatalos programjára – vonatkozóan.  A képviselő ezzel lényegében mindent elmondott Magyarország jelenlegi kormányáról.

Parasztcipők - Vincent van Gogh (1886)

Parasztcipők – Vincent van Gogh (1886)

A program, mely lényegében a fenntartható vidékfejlesztés programja – a családi gazdaságok megerősítését, fejlesztését tűzte ki célul – és a mai napig a kormány hivatalos programjaként megtalálható a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján.

Ehhez képest kell értékelni az alábbi hírt, mely arról tájékoztat, hogy 151.000 termelő kaphatott volna 35 %-al megemelt 307 EUR/hektár támogatást – DE NEM KAP!

Ez évente és hektáronként  24.000 Ft, egy  30 hektáron gazdálkodó család  esetében évente 720.000 Ft.

Miért döntött így a kormány?

A www.agrarszektor.hu cikke azt írja, hogy Szakértők szerint ugyanakkor a kormány döntésében komoly szerepet játszhatott az a mezőgazdasági háttér lobbi is, amely a Fidesz környezetében helyezkedik el. A párt körül ugyanis számos olyan gazdálkodó és agrárvállalkozás található, amely nem kis területeken, hanem több száz hektáron termel, így a redisztribúcióval komoly uniós támogatásoktól eshettek volna el.”

A SZÁMOK BESZÉLNEK

Az AKI (Agrárgazdasági Kutatóintézet) cikkben említett számai alapján kiszámolható, hogy ezeknek a cégeknek a 300.000 EUR (cégenként 91.000.000 Ft) FELETTI támogatása 40 milliárd forint.

A 30 hektár alatti gazdaságoktól elvett hektáronként 24.000 Ft-ot a kormány ezeknek a gazdaságoknak adja…

„Végleg szakított a törpebirtokokra épülő, Ángyán József-féle “kertmagyarországi” ideológiával a kormány, „… az árutermelő pragmatizmus győzött a kisparaszti romantikával szemben.” írja Hazafi László, a cikk (lásd itt!) szerzője.

MARADJUNK A REALITÁSOKNÁL!

30 hektár nem egy kert! Erre rögtön rájönne minden nagyokos, ha neki kéne 30 hektárt kapával a kézben megművelni. Európa nyugati részének mezőgazdasága ilyen, korszerű eszközöket alkalmazó, a kereskedelemre és feldolgozásra szövetkező családi gazdaságokra épül.

Mélységes cinizmus 151.000 család megélhetését „kisparaszti romantikának” nevezni.

Az „árutermelő pragmatizmus” pedig nem más, mint ezeknek a családoknak, és a vidéki közösségeknek a kifosztása annak érdekében, hogy a kormányközeli milliárdosoknak további milliárdokat juttassanak. Ez egyenesen a társadalom megrablása – hiszen az a hektáronként 24.000 Ft bizony nagyon is sokat jelent egy-egy családi gazdaságnak. Átlagosan 4 fős családokkal számolva 600.000 embert károsít meg a kormány döntése.

Ezzel a döntéssel tehát lehullott a lepel a kormány valódi szándékairól, és a mögötte álló érdekkörökről, melyek már az állami földek botrányos pályázataiban és a magyar vidéket kifosztó földforgalmi törvényben is megmutatkoztak.

A vidék sorsa az ország sorsa – hiszen a vidéken ellehetetlenülő emberek a városba vándorolnak, így a város egyensúlya is felborul – ezért kénytelenek egyre többen elhagyni hazájukat.

A vidéket, és a mezőgazdaságot jól ismerő szakemberként a lehető leghatározottabban tiltakozom a fenntartható vidékfejlesztést lesajnáló kitételek ellen!

A mai időkben, amikor a termőföldért való harc „földzsákmányolás” néven rémisztő világjelenség – történelmi felelőssége van az írástudóknak. Egy 10 milliós ország jövőjéért viselnek felelősséget.

Ezért arra kérek minden elemzőt, szakértőt, újságírót, hogy vicces-gunyoros megjegyzéseivel ne sajnálja le a földből megélni kívánókat – és ne álljon az őket kifosztók oldalára.

Mezőfalva, 2014. január 29.

Ács Sándorné

agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök

 

Hírdetés

Alapinformációk

This entry was posted on február 3, 2014 by in Közélet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: