Heidl György blogja

Esszépályázat

generation-change-wall-muralAz Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem esszépályázatot írt ki, és megkértek, hogy ennek a felhívásnak a blogon is nyilvánosságot biztosítsak. Szívesen megteszem, mert jó ügy a fiatalok biztatása a közösségi felelősségvállalásra. Ráadásul az utóbbi időben valami hasonló miatt elcsöndesedtem, minthogy felelősen nincs különösebb mondanivalóm arról a state capture-nek is nevezhető, szürreális állapotról, amelyben e Hon leledzik. Legföljebb annyi, hogy sok sikert és hosszú életet kívánok az Élőlánc és Tesz jelöltjeinek, akikről például ez a térkép is tájékoztat.

Akkor hát íme a pályázati felhívás!

Nemzedékváltások

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem 2014. évi esszépályázata

 Az EPMSz egy nagy múlttal rendelkező ökumenikus szellemiségű egyesület, amelynek alapja a közösségben való gondolkodást és felelősségvállalást, a keresztyén felebaráti szeretetet és türelmet tekinti alapértékeinek, és ezek jegyében törekszik a humanista műveltség és a magyar kultúra képviseletére. Ezt a meggyőződését a hétköznapokon túl a minden évben megrendezett „Akadémiai Napok” során is képviseli, amennyiben aktuális tudományos-közéleti kérdések megismerését, megvitatását tűzi céljául. A 2014. május 26. és 31. között Berekfürdőn megrendezésre kerülő konferencia témája a Nemzedékváltás, amely a maga természetes rendje ellenére is minden nemzedék számára konfliktusokat jelenthet. A teológiai, történettudományi, irodalmi, pszichológiai, szociológiai előadások témái megtalálhatók a www.epmsz.eu honlapunkon olvasható műsorfüzetben.

Esszépályázatunk célja, hogy a nemzedékek párbeszédének tapasztalatait minél szélesebb körből merítse. Kíváncsiak vagyunk minden tagunk és barátunk véleményére, de leginkább a fiatalokéra. Nem tanulmányokat várunk, hanem megélt, gyakorlati példákat felhozó vallomásokat, problémafelvetéseket, amelyek segítik megérteni a felgyorsult változások miatt is bonyolultabb nemzedékváltás sajátosságait.

Pályázni csak saját szöveggel lehet, irodalmi, szociografikus vagy tudományos esszé benyújtásával. A szerző a pályázat benyújtásával együtt elismeri, hogy a munka teljes egészében a sajátja és a tudományos hivatkozási szabályokat betartotta. A pályázat terjedelme min. 10.000 max. 30.000n (leütés szóközzel együtt) A bírálat pozitívan értékeli az eredeti, kifinomult gondolkodást, a tiszta és körülhatárolható gondolatmenetet, a logikus érvelést, a megfelelő stílusválasztást, a szabatos írásmódot. A szöveg címlapján fel kell tüntetni a szerző nevét, elérhetőségét, email-címét és a dolgozat címét.

A Szabadegyetem elnöksége a legjobbnak ítélt esszét 50.000,- forinttal jutalmazza. A második díj: 30.000,- a harmadik: 20.000,- forint. Az EPMSz a legjobbnak tartott munkák szerzőit meghívja és vendégül látja a berekfürdői Akadémiai Napokon. Az esszéket, ill. azok részleteit megjelentetjük az EPMSz következő évkönyvében.

Beérkezési határidő: 2014. március 31.

Az esszéket a következő címre kell küldeni: kuti.klara@pte.hu

Azok, akik felhívásunkat a műsorfüzet mellékleteként, postán kapták meg, kérjük, segítsenek eljuttatni azokhoz, akik nem ismerik a Szabadegyetemet, de pályázatuk hasznára válna a berekfürdői tanácskozásnak.

Varga Pál

az EPMSz elnöke

Hírdetés

4 comments on “Esszépályázat

 1. Büfészakos
  február 27, 2014

  A state capture sajnos egy régóta , szinte folyamatosan fennálló állapot hazánkban. Volt, hogy nem, vagy csak részben az akkori kormányhoz tartozó érdekcsoportok voltak a fogvatartók, volt, hogy a megszállás nem sikerült teljesen, de alig-alig tudunk olyan éveket mondani, amikor ne ez az állapot állt volna fenn. Gyenge az autonóm, integritással bíró emberekből álló politikai elit. Félő, hogy nem is fog megerősödni egyhamar. Nem látom ennek jeleit.

  • David Vincent
   március 3, 2014

   A képmutatás a bűn adója az erénynek.
   Az ezt megelőző kormányok legalább megpróbálták azt mutatni, hogy alkotmányos keretek között akarnak mozogni. Pár politikusunkról az ember el is hitte, hogy ez a törekvés őszinte.

   Most már nem vacakolnak ezzel, inkább az alkotmányt tákolgatják.

   Ha meg valaki nagyon ugrál, akkor megjelenik róla valami a baráti sajtóban. Az már senkit nem fog érdekelni, ha a rágalmazott 1-2 év múlva szép csendben megnyeri a sajtópert.

 2. David Vincent
  március 3, 2014

  Színes hír, pár nap múlva már senki nem fog rá emlékezni:

  http://index.hu/gazdasag/2014/03/03/az_allammal_uzletelt_masnap_meghalt/

  Persze nem biztos, hogy ide való, talán a ‘Naponta megölik Nábotot’ blogbejegyzéshez kellett volna írni.

  • H.Gy.
   március 3, 2014

   “a Fejlesztéspolitikai Tájékoztatási Főosztály nem kommentálja.” Már az is megdöbbentő, hogy ilyen főosztály (ismét) létezik.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Alapinformációk

This entry was posted on február 19, 2014 by in A szeretet kultúrája, Közélet.

Navigáció

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Csatlakozás a többi 1 355 feliratkozókhoz

Archívum

%d blogger ezt szereti: